Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 3 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 3 januari 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 3 januari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 Dagcijfers 3 januari 2022

De GGD cijfers van Nieuwjaarsdag zijn vanzelfsprekend weinig zeggend. Als we het met 25 december vergelijken dan zien we iets meer mensen die zich hebben laten testen en een stijging van 24% positieve testen. Het hoge percentage positief (37%) laat zien dat een groot deel van degenen die zich hebben laten testen een sneltest al hadden gedaan met een positieve uitslag. De schatting is 70%, terwijl dat percentage twee weken geleden nog onder de 50% lag.

Covid Dagcijfers 3 januari 2022 - 30948

Naar leeftijd zien we de stijgingen in vrijwel alle leeftijdsgroepen terug.

Covid Dagcijfers 3 januari 2022 - 30949

Besef dat bij de Omikron-variant de kans groter is dat geïnfecteerde mensen het niet beseffen. En deze cijfers dus eigenlijk aangeven dat de infecties zich heel snel onder de bevolking verspreiden.

Maar tegelijkertijd komen uit steeds meer landen de berichten dat Omikron zelf tot beduidend minder ziekenhuisopnames leidt en ernstig zieken.

MET of DOOR Covid

Maar als we bij het opnemen in de ziekenhuizen geen onderscheid gaan maken tussen “MET” Covid en “DOOR” Covid,  zullen we vrij snel weer de oproep krijgen om maatregelen aan te houden of te verzwaren. Waarschijnlijk zal de ontwikkeling op de IC’s beter laten zien wat de druk is van Omikron op de ziekenhuizen.

In diverse landen wordt gezien dat de relatie tussen IC-opnames en ziekenhuisopnames een heel andere aan het worden is. (Was het eerst bijvoorbeeld 25%, nu is het ruim onder de 10%).

Terwijl vandaag de ziekenhuis instroom laag was, nam de ziekenhuisbezetting toch toe. Dat moet samenhangen met het feit dat men waarschijnlijk voor Nieuwjaar mensen eerder naar huis heeft laten gaan en op zondag amper patiënten ontslaat.

Covid Dagcijfers 3 januari 2022 - 30950

Bij de leeftijdsklassen onder de 60 zien we nu wel een stabilisatie. Zoals aangegeven dat kan mede liggen aan de stijging van het aandeel dat MET Covid wordt opgenomen.

Bij de IC-opnames zien we dat patroon nog niet, maar dat kan aan de vertraging liggen tussen ziekenhuisopnames en IC-opnames. De komende dagen zullen meer duidelijkheid op dat punt bieden.

Covid Dagcijfers 3 januari 2022 - 30951

Kerst en Oud & Nieuw

Eigenlijk kunnen we donderdag voor het eerst een beeld krijgen, waarbij de cijfers niet sterk worden beïnvloed door Kerst en Oud & Nieuw. Dat zijn dan de cijfers van het testen van dinsdag en de ziekenhuizen van woensdag.

Mijn inschatting is dat het aantal positive testen dan ruim boven de 20.000 zal komen (wellicht is dat ook de dag ervoor al). De ziekenhuisopnames bij de groep onder de 70 gaat stabiliseren en wellicht al stijgen. Maar de IC-opnames blijven op die ontwikkeling dan achter.

De grote vraag wordt dan hoe nuchter daar door de nieuwe regering op wordt gereageerd en wanneer het moment is dat de positieve testen weer naar beneden gaan afbuigen.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 3 januari 2022.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205