Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Omikron in Zuid Afrika update 17-12-2021

Omikron data uit Zuid-Afrika - 26857
Samenvatting van het artikel

De kennis over Omikron is nog steeds volop in ontwikkeling. In Zuid Afrika als geheel stijgen de cijfers nog steeds, maar in een provincie zijn de cijfers inmiddels begonnen te dalen. Met deze data is een eerste vergelijking mogelijk tussen de zorgdruk tijdens de vorige Delta-piek en de huidige Omikron-piek. Die laatste lijkt vooralsnog een veel lagere zorgdruk te veroorzaken.

Lees volledig artikel: Omikron in Zuid Afrika update 17-12-2021

Leestijd: 2 minuten

door Eildert Slim (Green Team)

In Zuid Afrika als geheel stijgen de coronacijfers door Omikron nog steeds, maar in de provincie waar de uitbraak als eerste begon zijn de besmettingscijfers inmiddels al meer dan 20% gedaald. Het groeiende aandeel Omikron in Denemarken is ook toegevoegd, met de corresponderende stijging van besmettingscijfers.

Voor het hoofdartikel over dit onderwerp, zie hier.

16 december was Verzoeningsdag, een nationale feestdag in Zuid Afrika. Daarom werden de ziekenhuiscijfers voor 15 december pas een dag later geplaatst, tegelijk met die voor 16 december. Vandaar gisteren geen update van onze kant, maar vandaag een dubbele.

Het aantal nieuwe gevallen in Zuid Afrika blijft stijgen. Hoewel de stijging in onderstaande grafiek nog stijl lijkt, is deze al sinds 5 december niet exponentiëel meer. Het cijfer voor 17 december lijkt nog verder af te vlakken, maar wegens Verzoeningsdag werd 16 december ongewoon weinig getest.

Omikron in Zuid Afrika update 17-12-2021 - 27046

Gauteng

Zuid Afrika is een groot land, met een bevolking van meer dan 60 miljoen. Het is verdeeld in provincies. Gauteng is geografisch verreweg de kleinste, maar er wonen 15 miljoen mensen – een kwart van de bevolking. Daarmee is het ook de dichtstbevolkte.

Omikron in Zuid Afrika update 17-12-2021 - 26973

Gauteng was de eerste provincie waar Omikron op grote schaal uitbrak. Zuid Afrika rapporteert het cumulatieve aantal gevallen per provincie hier. Daarmee kan het aantal nieuw gerapporteerde gevallen per dag per provincie uitgerekend worden. Het 7-daags gemiddelde daarvan is geplot in de grafiek hieronder:

Omikron in Zuid Afrika update 17-12-2021 - 27047

De laatste dagen in deze grafiek worden nog aangevuld en zijn dus te optimistisch. Maar inmiddels is op basis van deze data duidelijk, dat het aantal gerapporteerde gevallen op 6 december piekte in Gauteng en sindsdien daalt. Op 12 december lijkt het aantal gevallen gedaald te zijn tot 8000, 20% beneden de top.

Mogelijk is in de provincie ‘North West’ het aantal gevallen inmiddels ook over de top heen, sinds 11 december. Dat wordt de komende dagen duidelijk. In de andere Zuid Afrikaanse provincies is de uitbraak later begonnen en stijgen de cijfers nog steeds.

Het aantal ziekenhuisopnames per dag is te vinden op pagina twee van de dagelijkse rapporten op deze pagina. Door deze opnames op een rij te zetten en het 7-daags gemiddelde te berekenen ontstaat onderstaande grafiek:

Omikron in Zuid Afrika update 17-12-2021 - 27048

Na de piek van het aantal opnames per dag blijft de bezetting nog enkele dagen toenemen, tot de patiënten die op het hoogtepunt binnenkwamen weer ontslagen worden.

De Delta-variant piekte in Zuid Afrika gedurende de eerste helft van juli, Omikron in december. Onderstaande grafieken illustreren het verschil in verpleegbed en IC bezetting voor Gauteng, tussen juli en december:

Omikron in Zuid Afrika update 17-12-2021 - 27049

Omikron in Zuid Afrika update 17-12-2021 - 27050

Denemarken

Inmiddels begint het aandeel Omikron in Europa ook op te lopen. Denemarken houdt hier een duidelijk overzicht bij, dank aan Nicole voor de link. Op basis van deze data kan het aandeel Omikron worden vergeleken met het 7-daags gemiddelde aantal coronagevallen:

Omikron in Zuid Afrika update 17-12-2021 - 27051

In termen van seizoen, bevolkingssamenstelling en vaccinatiegraad heeft Denemarken meer overeenkomsten met Nederland dan Zuid Afrika, dus het verloop in Denemarken is in dat opzicht waarschijnlijk een betere graadmeter voor ons land.

Voordeel van Zuid Afrika blijft echter, dat de epidemie daar al verder gevorderd is en dus helpt verder vooruit te kijken.

Prof. Dr. Terrence Kommal

Maurice heeft in een ander artikel het video-interview met Prof. Kommal besproken met relevante informatie uit Zuid-Afrika van 15 december.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205