Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Omikron in Zuid Afrika update 15-12-2021

Omikron data uit Zuid-Afrika - 26857
Samenvatting van het artikel

De kennis over Omikron is nog steeds volop in ontwikkeling. In Zuid Afrika als geheel stijgen de cijfers nog steeds, maar in een provincie zijn de cijfers inmiddels begonnen te dalen. Met deze data is een eerste vergelijking mogelijk tussen de zorgdruk tijdens de vorige Delta-piek en de huidige Omikron-piek. Die laatste lijkt vooralsnog een veel lagere zorgdruk te veroorzaken.

Lees volledig artikel: Omikron in Zuid Afrika update 15-12-2021

Leestijd: 2 minuten

door Eildert Slim (Green Team)

In Zuid Afrika als geheel stijgen de coronacijfers door Omikron nog steeds, maar in de provincie waar de uitbraak als eerste begon lijken de besmettingscijfers inmiddels weer te dalen. In deze update een vergelijking tussen de verpleegbed en IC bezetting tijdens de vorige Delta-piek in juli en de huidige Omikron-piek in december. De zorgdruk veroorzaakt door Omikron is vooralsnog veel lager.

Voor het hoofdartikel over dit onderwerp, zie hier.

Het aantal nieuwe gevallen in Zuid Afrika blijft stijgen.

Omikron in Zuid Afrika update 15-12-2021 - 26972

Gauteng

Zuid Afrika is een groot land, met een bevolking van meer dan 60 miljoen. Het is verdeeld in provincies. Gauteng is geografisch verreweg de kleinste, maar er wonen 15 miljoen mensen – een kwart van de bevolking. Daarmee is het ook de dichtstbevolkte.

Omikron in Zuid Afrika update 15-12-2021 - 26973

Gauteng was de eerste provincie waar Omikron op grote schaal uitbrak. Zuid Afrika rapporteert het cumulatieve aantal gevallen per provincie hier. Daarmee kan het aantal nieuw gerapporteerde gevallen per dag per provincie uitgerekend worden. Het 7-daags gemiddelde daarvan is geplot in de grafiek hieronder:

Omikron in Zuid Afrika update 15-12-2021 - 26974

De laatste dagen in deze grafiek worden nog aangevuld en zijn dus te optimistisch. Maar op basis van deze data piekte het aantal gerapporteerde gevallen op 6 december in Gauteng en daalt het sindsdien. Komende dagen zal blijken, of deze piek in stand blijft. In de andere Zuid Afrikaanse provincies stijgen de cijfers nog steeds.

Het aantal ziekenhuisopnames per dag is te vinden op pagina twee van de dagelijkse rapporten op deze pagina. Door deze opnames op een rij te zetten en het 7-daags gemiddelde te berekenen ontstaat onderstaande grafiek:

Omikron in Zuid Afrika update 15-12-2021 - 26975

Het is nog te vroeg om zeker te zijn, maar op basis van deze grafiek is in Gauteng het aantal ziekenhuisopnames per dag mogelijk al gepiekt op 9 december. Dit zou redelijk overeenkomen met de piek van het aantal positieve gevallen, er rekening mee houdend dat veel patiënten mét corona zijn opgenomen in plaats van dóor, waardoor beide pieken ongeveer samenvallen.

Na de piek van het aantal opnames per dag blijft de bezetting nog enkele dagen toenemen, tot de patiënten die op het hoogtepunt binnenkwamen weer ontslagen worden.

De Delta-variant piekte in Zuid Afrika gedurende de eerste helft van juli, Omikron in december. Onderstaande grafieken illustreren het verschil in verpleegbed en IC bezetting voor Gauteng, tussen juli en december:

Omikron in Zuid Afrika update 15-12-2021 - 26976

Omikron in Zuid Afrika update 15-12-2021 - 26977

Als het aantal opnames per dag inderdaad op 9 december is gepiekt, zitten beide bezettingen inmiddels dichtbij hun uiteindelijke piek. Daarmee zouden de Omikron bezettingen veel lager blijven dan die in juli, tijdens de uitbraak van de Delta-variant.

Ook de Zuid Afrikaanse provincies Limpopo en Mpumalanga lijken hun piek van het aantal positieve gevallen per dag te naderen. In de andere provincies blijven de cijfers nog even toenemen. Maar de door Omikron veroorzaakte zorgdruk lijkt vooralsnog in Zuid Afrika mee te vallen, in vergelijking met Delta.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De eindafrekening - 88558
Daszak word keihard aangepakt voor zijn betrokkenheid bij Wuhan - 88442