Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Omikron in Zuid Afrika update 14-12-2021

Omikron data uit Zuid-Afrika - 26857
Samenvatting van het artikel

De kennis over Omikron is nog steeds volop in ontwikkeling. In Zuid Afrika als geheel stijgen de cijfers nog steeds, maar in een provincie zijn de cijfers inmiddels begonnen te dalen. Met deze data is een eerste vergelijking mogelijk tussen de zorgdruk tijdens de vorige Delta-piek en de huidige Omikron-piek. Die laatste lijkt vooralsnog een veel lagere zorgdruk te veroorzaken.

Lees volledig artikel: Omikron in Zuid Afrika update 14-12-2021

Leestijd: 2 minuten

door Eildert Slim (Green Team)

Voor het hoofdartikel over dit onderwerp, zie hier.

Het aantal nieuwe gevallen in Zuid Afrika blijft stijgen. De grote toename die gerapporteerd werd op 13 december lijkt een correctie van twee dagen achterstallige data te zijn, het cijfer van 14 december is weer in lijn met de voorgaande dagen.

Omikron in Zuid Afrika update 14-12-2021 - 26932

Gauteng

Zuid Afrika is een groot land, met een bevolking van meer dan 60 miljoen. Het is verdeeld in provincies. Gauteng is geografisch verreweg de kleinste provincie, maar er wonen 15 miljoen mensen – een kwart van de bevolking.

Omikron in Zuid Afrika update 14-12-2021 - 0

Gauteng was de eerste provincie waar Omikron op grote schaal uitbrak. Zuid Afrika rapporteert het cumulatieve aantal gevallen per provincie hier. Daarmee kan het aantal nieuw gerapporteerde gevallen per dag per provincie uitgerekend worden. Het 7-daags gemiddelde daarvan is geplot in de grafiek hieronder:

Omikron in Zuid Afrika update 14-12-2021 - 26934

Op basis van deze data piekte het aantal gerapporteerde gevallen op 6 december in Gauteng en daalt het sindsdien. In de andere Zuid Afrikaanse provincies stijgen de cijfers nog steeds.

De piek in Gauteng geeft een eerste indicatie welk percentage mensen op het hoogtepunt van de Omikron uitbraak complicaties ontwikkelt. Het aantal opgenomen patiënten en andere relevante data per provincie is hier te vinden op pagina 2, voor 13 december.

De Delta-variant piekte in Zuid Afrika gedurende de eerste helft van juli. Voor 15 juli staat dezelfde data hier. Onderstaand staafdiagram laat het verschil zien in termen van zorgdruk:

Omikron in Zuid Afrika update 14-12-2021 - 26935

Onder voorbehoud: Hoewel het aantal gerapporteerde gevallen per dag heeft gepiekt in Gauteng, is nog niet precies duidelijk wanneer de zorgdruk zal pieken. Bovendien is het nu zomer in Zuid Afrika, in plaats van winter.

Omikron is veel besmettelijker dan Delta, waardoor het aantal besmettingen hoger zal pieken. Maar vooralsnog suggereert de data uit Gauteng desondanks, dat de door Omikron veroorzaakt zorgdruk zelfs op het hoogtepunt van de piek beneden het niveau van Delta blijft.

De komende dagen/weken zal de zorgdruk piek in Gauteng ook zichtbaar worden, dan is een betere vergelijking mogelijk.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De eindafrekening - 88558
Daszak word keihard aangepakt voor zijn betrokkenheid bij Wuhan - 88442