Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 10 december 2021

Covid Dagcijfers 10 december 2021 - 26658
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 10 december 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 10 december 2021

Leestijd: 3 minuten

Omikron klopt aan de deur

Het kan niemand zijn ontgaan: er klopt een nieuwe variant aan de deur en hij heet Omikron. Er wordt gezegd dat hij uit Zuid-Afrika afkomstig is, maar dat is nog onzeker, net zoals heel veel nog onzeker is rondom deze variant. Wat we wel weten is dat er zich een flink aantal positief geteste mensen bevond onder de passagiers van twee vliegtuigen die een halve dag daarvoor vertrokken waren uit Zuid-Afrika.

Deze variant heeft meteen een naam gekregen die net als een aantal van zijn voorgangers geleend is van het Griekse alfabet, de vijftiende letter. Het eerste wat hierover bekend gemaakt werd, was dat hij veel besmettelijker was dan al zijn voorgangers, maar dat is logisch, want minder besmettelijke varianten overleven niet. Van deze omikron werd ook snel duidelijk dat hij snel dominant zou worden.

Dat is een open deur, want telkens als er een besmettelijkere variant komt, wordt die dominant. Zowel de originele Wuhan variant als de Alpha (voorheen de Britse variant) waren dominant en zijn nu verdwenen. Dat gaat dus ook met deze Delta variant gebeuren en we hebben dus zojuist geleerd dat dat normaal virus gedrag is.

Hoe bedreigend is Omikron?

Dat is nu de hamvraag. De eerste geluiden zijn hoopgevend en ook passend bij normaal “virus gedrag”: wel besmettelijker maar niet ziekmakender zijn de eerste gedachten. Inmiddels hebben we ook wat plaatjes waar we ons een beetje aan kunnen optrekken:

Covid Dagcijfers 10 december 2021 - 26660

We zien hier het aantal “gevallen” (positieve PCR testen) sterk stijgen vanaf 23 november. Ongeveer een verdubbeling in een week tijd. Dat komt overeen met een R-waarde van ongeveer 1,5. Interessant wordt het als we daar het plaatje met overlijdens aan corona onder zetten:

Covid Dagcijfers 10 december 2021 - 26661

Vrijwel geen overlijdens tot nu toe! Wel moeten we beseffen dat er een paar weken overheen gaat, voordat we het aantal overlijdens zien stijgen, maar tot nu toe helemaal niets te zien. Dit past bij de voorzichtige positieve geluiden uit Zuid-Afrika dat er vrijwel geen ernstige klachten zijn.

Onze prognose

We moeten eigenlijk nog een weekje wachten voordat we een echte prognose kunnen doen, maar met wat voorzichtige aannames kunnen we wel een indicatie geven:

  • Extra besmettelijkheid 50%. Dat lijkt in de buurt van de juiste waarde te zitten, maar pas over een week kunnen we hier iets meer over zeggen.
  • 75% Minder ziekenhuisopnames. Dat lijkt vooralsnog een niet te optimistische schatting, zolang er nog geen overlijdens gemeld worden. Dit is wel het percentage dat straks de (hopelijk verminderde) belasting bij de ziekenhuizen gaat bepalen.
  • Op dit moment schatten we het aandeel van de omikron op 1%. Dat percentage is niet echt belangrijk. Het bepaalt (in combinatie met de extra besmettelijkheid) hoe snel de omikron dominant zal zijn. Met deze schattingen zou dat begin januari zijn.

Met deze allereerste schattingen, zouden we dan deze grafiek gaan krijgen:

Covid Dagcijfers 10 december 2021 - 26662

De grafiek is uitgebreid met een extra lijn “Omikron”, de voorlopige prognose op basis van bovenstaande voorlopige aannames. De komende weken zullen we deze grafiek gaan bijstellen op geleide van de cijfers die dan bekend gaan worden.

De grafiek van de R-waarde laat het op een andere manier zien:

Covid Dagcijfers 10 december 2021 - 26663

Wat hier opvalt is dat we de afbuiging in de R-waarden berekend uit de PCR die we al een week zagen, nu in verband kunnen brengen met de omikron die geleidelijk zijn invloed doet gelden. Ook de R-waarde uit de ziekenhuisopnames lijkt die kant op te gaan.

Voorlopige conclusie: de cijfers lijken te blijven dalen, alleen wat minder snel. Maar mocht de ziekmakendheid meevallen, dan is de omikron een geschenk uit de hemel. We gaan het weer zien!

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 273 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 303 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,95 **

 

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 10 december 2021 – Omikron klopt aan de deur.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963