Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 3 december

Covid Dagcijfers 3 december - 26253
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 3 december 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 3 december

Leestijd: 3 minuten

Wat gaan de boosters doen?

Nu de maatregelen er door zijn en de weg open lijkt te worden gemaakt voor verplichte vaccinatie, is het interessant om eens te kijken wat we van de boosters kunnen verwachten. Als je zou willen weten wat het effect is van het vaccineren met een booster-shot, dan zou je twee groepen moeten bestuderen.

Één die het vaccin krijgt en één een placebo. Na een jaar kijk je dan hoe het met het aantal ziekenhuisopnames in beide groepen staat. Eenvoudig gezegd is dan de vermindering van het aantal ziekenhuisopnames, die je waarneemt dan een maat voor de effectiviteit van het vaccin. Maar ja, een dergelijk experiment is haast niet uit te voeren, want snelheid gaat voor alles!

Maar gelukkig verkeren we in de omstandigheid dat in Nederland het advies van de Gezondheidsraad kennelijk niet is aangekomen bij de overheid, waardoor we in Nederland nog steeds niet echt zijn begonnen met vaccineren, terwijl ze daar in België al op 9 september mee zijn begonnen, bijna drie maanden geleden dus.

Landen vergelijken

Daardoor zijn we nu in staat om de beide landen met elkaar te vergelijken! Het is geen ideaal experiment, omdat het gaat om twee verschillende landen en er ook niet “dubbel-blind” werd gewerkt, maar toch is het interessant om de verschillen te bekijken. De verschillen tussen Nederland (oranje) en België (groen) waren altijd opvallend klein, afgezien van de veel hogere piek in België bij het begin van de “Tweede golf” en een grotere daling daarna en natuurlijk de bonusbult die België heeft moeten missen. (Besef bij het bekijken van deze grafiek dat België een bevolking heeft van 11,5 miljoen en een ziekenhuiscapaciteit die ongeveer gelijk is aan Nederland. Per miljoen inwoners heeft België op dit moment meer dan 1,5 keer zoveel ziekenhuisopnames.)

Covid Dagcijfers 3 december - 26267
Covid Dagcijfers 3 december - 26269

Op de website covid-vaccinatie.be kwamen we de volgende grafiek tegen, waar we kunnen aflezen dat er in België inmiddels een vaccinatiegraad van 15,6% is bereikt (rond 20% van de bevolking van België is 65 jaar of ouder). Bij het boosteren in België is ook het zorgpersoneel als eerste groep gedaan:

Als het zetten van de booster-prik een gunstig effect zou hebben op het aantal ziekenhuisopnames, dan zouden we daar inmiddels een afbuiging naar beneden moeten zien. Laten we dus kijken naar de grafiek waarin ook de cijfers uit België zijn opgenomen:

Covid Dagcijfers 3 december - 26264

Afbuiging

De cijfers lopen nog steeds vrijwel parallel met elkaar op, geen enkele afbuiging is er te zien. Alleen in de laatste dagen is er in België een begin van een afbuiging te zien die we in Nederland een week eerder al zagen.

Onze opnamecijfers zijn inmiddels echt aan het dalen. Nog langzaam, maar aan de PCR cijfers te zien gaat de daling echt doorzetten. De allerlaatste NICE-cijfers (voor de donderdag dus) laten een daling zien van 20%, terwijl er op donderdag doorgaans een stijging is van 10%. Het is een dagkoers, dus we mogen er niet te veel conclusies aan verbinden, maar de trend is nog steeds dat het globale beeld van een forse daling in de maand december realiteit zou kunnen worden.

Interessant is het om te zien of de avondlockdown nog invloed gaat hebben op de cijfers. Dat kunnen we beter zien in de grafiek van de R-waarde:

Covid Dagcijfers 3 december - 26265

We zien aan de PCR-cijfers vanaf medio november een daling van de R in een bijna rechte lijn, die inmiddels onder de 1,0 is gedaald. Een gunstig effect van maatregelen zou een steilere daling moeten geven vanaf de pijl. Een ongunstig effect juist een minder steile daling. Het is nog te vroeg om de grafiek wat dat betreft te duiden. In elk geval zien we in beide grafieken nog geen aanwijzingen dat de booster een gunstig effect zou hebben op het aantal ziekenhuisopnames.  Wel wordt uit België gerapporteerd dat de situatie in zorginstellingen aan het verbeteren is, waar men het eerst met de boosters begonnen is.

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 264 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 331 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,99 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 3 december 2021 – Wat gaan de boosters doen?

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.