Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 5 november

Dagcijfers 5 november - 25039
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 5 november 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 5 november

Leestijd: 3 minuten

Lieve Kijkbuiskinderen,

Het wordt tijd dat we beter gaan letten op wat de farmacie ons nu vertelt, in vergelijking met wat er hiervoor werd verteld. Gisteravond bij Jinek was het de beurt aan Hanneke Schuitemaker van het Janssen Vaccin. Zij legde uit dat het vaccin erg goed is in het voorkomen van ziekenhuisopnames: begin dit jaar dronken zij nog champagne op dit succes. Op 12 april verkondigde zij nog vol trots in bijvoorbeeld De Linda:

“Het belangrijkste wat we nu kunnen behalen, is groepsimmuniteit. Dan is zo’n 70 à 80 procent van de mensen gevaccineerd, waardoor het virus zich lastiger kan verspreiden. Dan kunnen we kijken welke maatregelen we écht kunnen weghalen. Ik hoop dat het normale leven snel weer terugkomt, vooral voor de jongeren. Die moeten gewoon kunnen hossen op een festival komende zomer.”

Wat een schril contrast met wat we nu zelf zien, maar niet uit de mond van de overheid horen. De overheid houdt nog steeds vast aan de successtory dat vaccins besmettingen voorkomen, die door de farmacie al lang verlaten is. De ziekenhuisopnames lopen al een maand met een record snelheid op. Geen farmaceut die het nog heeft over bescherming tegen infectie, iedereen focust zich op de vermeende bescherming tegen IC opnames. Dat is veilig, want we hebben het al een tijd niet meer over de groepsimmuniteit die er toch echt moet zijn voordat een epidemie zichzelf opheft. En door de 80+ te weren van de IC wordt inderdaad de indruk gewekt dat het IC opnames vermindert.

Dus voortaan gaan we goed opletten wat de Schuitemakers, Kapteins en Osterhausen ons vertellen, we hangen aan hun lippen net zoals we destijds bij de Fabeltjeskrant ademloos naar Jacob de Uil luisterden. Hebben ze het straks over besmettingen of alleen nog maar over ziekenhuisopnames die inmiddels ook in rap tempo aan het toenemen zijn onder de ouderen.

Als toonzetter de grafiek van Yorick Bleijenberg die elke dag wordt ververst en de ontwikkelingen perfect illustreert (Maurice laat ze ook dagelijks zien):

Dagcijfers 5 november - 25041

Het zijn nog steeds de ouderen die steeds duidelijker de toon zetten en precies past bij de publicaties over de beperkte werkzaamheid van de vaccins. Inmiddels zijn daar nieuwe cijfers voor beschikbaar. Nieuw onderzoek uit Qatar komt met iets gunstigere cijfers. Dat betekent dan wel dat de afname van de bescherming ook wat groter gaat worden. Er blijft heel veel onduidelijk, ook bijvoorbeeld over onze aanname dat er gedurende de tijd dat het vaccin beschermt tegen besmetting ook natuurlijke immuniteit opgebouwd kan worden. Als die aanname klopt, dan zou onze voorspelling in de richting moeten zitten van wat we gaan zien. Als deze aanname niet klopt, dan is de veronderstelde opbouw van natuurlijke immuniteit lager en gaan we met name onder de gevaccineerden dus vanaf nu hogere opnamecijfers zien. Als cijferaars gaan we daar niet op vooruitlopen. Dit is nu de gecorrigeerde grafiek:

Dagcijfers 5 november - 25044

Het belangrijkste verschil is dat de bescherming tegen verspreiding iets hoger is en ook iets langer aanhoudt, 20% na 5 maanden. Dat heeft als consequentie dat het dus langer duurt voordat het evenwicht hersteld is tussen wel- en niet-immuun. Ook de schatting van het aandeel natuurlijk immuun is daarmee iets naar beneden bijgesteld naar 59% op 1 september.

De Dagcijfers laten nog steeds het beeld zien van een sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames:

Dagcijfers 5 november - 25046Het aantal ziekenhuisopnames voor de 0-59 jaar groep (rode lijn) stijgt nog steeds licht, de epidemie is zich nu aan het uitbreiden onder de oudere generatie, waarvoor de vaccins  steeds meer uitgewerkt raken. Op basis van de bijgestelde grafiek uit Qatar (waarom zijn deze cijfers niet beschikbaar via het RIVM?) is de voorspelling ingetekend. Nog steeds met een groot voorbehoud waar de stijging zal ophouden, omdat onbekend is hoe het staat met de ontwikkeling van natuurlijke immuniteit onder de gevaccineerden. Daar kunnen we dus pas wat meer over zeggen als de curve gaat dalen, maar daar is vooralsnog niets van te merken.

En de regering blijft op de stoel van de dokter zitten…..

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 170 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 143 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,23 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.