Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Angstwekkend verslag uit Tasmanië

Angstwekkend verslag uit Tasmanië - 24607
Samenvatting van het artikel

Een mail uit Tasmanië met de ervaringen daar en de oproep om waakzaam te zijn. Want apps met gezichtsherkenning en geolocatie om quarantaine te controleren waren ook daar 2 jaar geleden ondenkbaar....

Lees volledig artikel: Angstwekkend verslag uit Tasmanië

Leestijd: 3 minuten

Van Joyce Kruijswijk-Walsh uit Tasmanië

Ik kijk iedere week donderdag (door het tijdsverschil is de uitzending voor mij midden in de nacht) naar jullie Q&A. Dit noem ik de enige dag in de week waar mensen normaal de waarheid spreken over deze crisis.

Ik hoor Maurice vaak over Australië en de gekte hier, en dat Nederlanders het goed hebben gehad in de lockdown vergeleken met wat er hier gaande is. Die gekte is hier, nu Melbourne en Sydney de lockdown hebben beëindigd (het is nu lente), in feite nog gekker geworden. Ik zal het vertellen.

Vrij spel

Ik woon met mijn man en zoon in Tasmanië. Dat eiland ligt onder het Zuidoostelijke deel van Australië, schuin onder Melbourne, ongeveer 250 kilometer van het vasteland verwijderd. Met ruim 500.000 inwoners. Behalve in het voorjaar  2020 hebben wij vrij spel gehad met weinig regels en gewoon regelmaat in alles. Maar onlangs hadden we een zogenaamde noodsituatie en is heel Tasmanië in lockdown gegaan.

Wat was er gebeurd: Een man, die uit Melbourne kwam zonder de juiste papieren, moest in quarantaine. Maar hij ging er vandoor. Na 24 uur was hij opgepakt, maar wilde de politie niet vertellen waar hij geweest was. Dus kwam de premier om 14:30 uur met een persconferentie en hij gooide direct alles voor drie dagen dicht. 

De situatie in de staat waar Sydney ligt (NSW) kent zo’n 300 positief getesten per dag. In Melbourne rond de 2000 per dag. Ze hebben nu wel alles “open gegooid”, maar dat geldt alleen voor de gevaccineerden. De mensen die niet zijn gevaccineerd moeten zich nog aan alle lockdown regels houden!

Er is wel een checkin app (in alle afzonderlijke staten in Australië hebben ze allemaal hun eigen app!), maar die is (nog) niet gelinked met de vaccinatie status van een persoon.

Vaccinatie Certificaat

Je Vaccinatie certificaat staat op de MyGov website, dat is gelinked met MyHealth en ook met MyATO (belastingdienst). Dit moet je dus als bewijs bij je hebben en laten zien als je ergens binnen wilt.

Wij hebben geen rapid antitest op de markt in Australië. Het gerucht is dat ze in december wel op de markt komen voor 70 dollar per test. De overheid komt er mee weg, dat “normale” mensen niet getraind zijn deze test zelf te doen. Mijn moeder in Nederland heeft ze wel gekocht en opgestuurd. Ze liggen al maanden in de kast voor als we ze nodig hebben.

Je mag nu wel weer van state naar state vliegen, maar alleen als je gevaccineerd bent! En als je vanuit een “hotspot”  zoals Melbourne komt moet je thuis of in je accommodatie zelf in quarantaine voor 7 dagen. Hier wordt inmiddels een app gebruikt met gezichtsherkenning en geolocatie. Als de app een melding geeft omdat er wellicht iets verkeerds is, heb je 15 minuten de tijd om een selfie terug te sturen anders staat de politie op de stoep.

Zonder goedkeuring van het parlement

Dan hebben we de verplichte vaccinatie die per staat verschillend uitgewerkt wordt. In Tasmanië is het een wet onder een public health act, die een minister van gezondheid zo zelf kan opstellen en invoeren zonder goedkeuring van het parlement.

Er is bepaald dat per 1 november iedereen die in de gezondheidszorg werkt (privé of voor de Health Department) gevaccineerd “moet” zijn. Mijn man is tandarts en werkt voor de Tasmania Health Department. Hij kan gearresteerd worden op 2 november als hij naar zijn werk gaat. Er zijn groepen professionals hier bezig met rechtszaken en wetgeving om dit te stoppen, maar ik heb er weinig fiducie in!

Volgens het Health Department is 90% van hun personeel gevaccineerd, de echte cijfers zijn echter veel lager en de prognose is dat 1600 personen van de Health Department staff in Launceston in  november niet naar hun werk gaan en zich ziek zal melden.

Iets wat niemand wil doen maar je wordt gedwongen met ontslag:  “no jab, no pay“.

Als je begrijpt hoe klein Tasmanië is en hoe klein en achterstallig de zorgdiensten zijn, dan ga je snel een goed boek lezen. Mijn man is als tandarts volgeboekt tot en met januari. Maar wat gebeurt er als hij thuis zit?

Dus donderdag is mijn “normale” dag in de week, om 10.00 volgen wij de zoom meetings van de FLCCC en in de middag luister ik naar Maurice en Vincent.

Oh ja, en mijn 80-jarige moeder mag van onze regering niet het land in vliegen eind van het jaar om met kerst hier te zijn. Ze is gevaccineerd maar wij niet. Dus moet een 80-jarige in Melbourne of Sydney 2 weken in hotel quarantaine (4000 dollar zelf betalen). En als ze in Tasmanië landt, dan mag ze weer 2 weken een hotel in omdat wij geen veilige omgeving kunnen bieden. We hebben op ons land twee aparte huizen, waarvan we één via AirBNB (vroeger) verhuurden.

Inderdaad: er is een groot verschil met Nederland. Maar wees waakzaam!

Blijf onze site steunen om ook dit soort verhalen te horen. Klik hier voor een (kleine) donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019