Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 9 oktober

Dagcijfers 9 oktober - 24088
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 9 oktober 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 9 oktober

Leestijd: 2 minuten

Onzekere tijden

Het gebeurt niet vaak, maar vandaag zijn Hugo de Jonge en ik het een keer ergens over eens: er komen onzekere tijden.

Alleen de cijfermatige onderbouwing is wel helemaal verschillend. Volgens het OMT geeft het komende winterseizoen de grootste onzekerheid, terwijl dat voor ons de enige zekerheid is die we wel hebben: 30% stijging van het reproductiegetal in november. De grootste onzekerheden zijn de steeds lager wordende bescherming tegen verspreiding, de bijdrage van de natuurlijk opgebouwde immuniteit en de nog op te bouwen immuniteit. Al deze factoren tellen bij elkaar op en vormen tezamen één grote onzekere factor.

De grootste onzekerheid zit in de verminderde effectiviteit voor verspreiding, maar die geldt alleen voor diegenen die nog geen natuurlijke antistoffen hebben aangemaakt. In ons blog Effect van vaccineren en Coronapaspoort op verspreiding hebben we laten zien dat de bescherming van de vaccins tegen verspreiding afneemt van 35% op 1 oktober naar bijna 0 op 1 januari. Als niemand nog antistoffen zou hebben, zou dat betekenen dat de R dan eind december zou stijgen naar 5 en als iedereen natuurlijke immuniteit zou hebben, zou de R inmiddels 0 moeten zijn. De werkelijkheid zit daar natuurlijk ergens tussenin met naar schatting 70-80% antistoffen. Sanquin heeft 95% aangetoond, maar waarschijnlijk is dat deels de antistoffen die vanzelf weer verdwijnen in de loop van het jaar.

We zien inmiddels dat het aantal ziekenhuisopnames een heel licht stijgende trend heeft (R=1,05), terwijl de PCR testen juist een scherpe stijging laten zien. In hoeverre dat met het TvT te maken heeft blijft nog even onduidelijk. Als deze cijfers blijven stijgen, krijgen wij ongetwijfeld de schuld zoals Maurice al liet zien, terwijl de echte boosdoener vooral de aflopende bescherming van de vaccins is. Dit is dus het plaatje van vandaag:

Dagcijfers 9 oktober - 24090

De groene streeplijn is nog steeds onze voorspelling op basis van de cijfers uit o.a. Qatar, maar het blijft een grove benadering met een flinke onzekerheid. De komende week zal blijken wat deze voorspelling waard is. Enigszins geruststellend is dat België inmiddels een voorzichtig dalende trend heeft, maar ook daar een flinke grilligheid in het verloop.

De grafiek met het reproductiegetal geeft hetzelfde beeld:

Dagcijfers 9 oktober - 24091

Opvallend is dat de stijging van de R-waarde gelijk lijkt te lopen met de daling van de absolute luchtvochtigheid eind september. De invloed van het seizoen begint eigenlijk pas bij waarden onder de 6,5 g/kg en die grens hebben we nog maar net een paar keer aangetikt. Ook dit is een onzekere factor.

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 54 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 30 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,05 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205