Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De grote uitbraak in discotheek Aspen Valley

De grote uitbraak in discotheek Aspen Valley - 21393
Samenvatting van het artikel

De uitbraak bij discotheek Aspen Valley in Enschede heeft alle kenmerken van een superspread-event waarbij vele aanwezigen teveel lucht hebben ingeademd, die anderen hebben uitgeademd. Maar zolang dat door Van Dissel/RIVM/OMT en de regering niet expliciet wordt onderkend, zullen we nog (veel) meer van dit soort situaties krijgen. En het is dus onnodig als men gewoon al vorig jaar het Deltaplan Ventilatie was gaan uitvoeren.

Lees volledig artikel: De grote uitbraak in discotheek Aspen Valley

Leestijd: 4 minuten

Extra informatie per 30 juli: Vanuit onderzoek blijkt dat er slechts één persoon de bron is van de besmettingen. Dit schrijft RTV Oost erover.

Superspreadevent

De grote uitbraak in Enschede in discotheek Aspen Valley heeft alle kenmerken van een superspread-event, zoals we die al vanaf februari 2020 kennen. Maar omdat het RIVM/Van Dissel/OMT nog steeds niet het gevaar van de verspreiding van het virus door de lucht in besloten ruimtes willen onderkennen en regelmatig voor waarschuwen, vond deze uitbraak dus eind juni 2021 nog steeds plaats In Nederland.

Men is nog bezig om onderzoek te doen, maar als die net zo gaat als precies één jaar geleden bij de grote uitbraak bij de Tweemaster in Maassluis, dan houd ik mijn hart vast voor de uitkomsten. Terwijl het evident was in die zorginstelling dat de verspreiding door de lucht was verlopen, kon en mocht dat niet zo zijn volgens de Nederlandse autoriteiten. Want het virus verspreidde zich immers vrijwel alleen via grote druppels. Dus waren ook de 18 zorgmedewerkers besmet geraakt. Omdat ze in de koffiekamer hun mondkapje af hadden gedaan, volgens de “deskundigen”.

Moeilijk te verklaren

Maar als 180 personen van de circa 800 personen besmet zijn geraakt nadat de discotheek om middernacht (tussen 25 en 26 juni) open is gegaan, is het moeilijk te verklaren hoe dat anders zou hebben kunnen verlopen dan via het gedurende een tijd inademen van het virus.

Want als je de berekening maakt, dan schat ik dat 200 van de 800 aanwezigen al immuun waren. Dat minstens 180 van de resterende 600 (30%) besmet zijn geraakt, kan echt niet gebeurd zijn omdat hooguit enkele personen die besmettelijk waren, direct contact hadden met die personen. (Hoewel ongetwijfeld ook nog in de komende tijd beweerd  gaat worden, dat de besmettingen ontstaan zijn via grotere druppels).

Wat uit de informatie tot nu toe wel blijkt dat er onder de betrokkenen maar weinig mensen lijken te zijn met echte klachten. Dus geen symptomen of alleen lichte symptomen.

Extreem hoog CO2-gehalte

Ik las net op Twitter een verslag van Alexander Riccio (@ariccio), die in New York op 4 juli met een CO2-meter een kroeg had bezocht. Hij gaf aan dat daar (om geluidsoverlast tegen te gaan) geen ramen/deuren open mochten staan. En hij mat met zijn CO2-meter de ontwikkeling van het CO2-gehalte.

Dit is de grafiek:

De grote uitbraak in discotheek Aspen Valley - 21391

Hoog gehalte

Het CO2-gehalte schoot zelfs door de maximumgrens van 10.000 heen van het apparaat. (Terwijl het normale cijfer in de buitenlucht in Nederland zo tussen de 400 en 450 ppm is). Dat hoge gehalte betekent dat bij de door de aanwezigen ingeademde lucht het circa 20% uitgeademde lucht van anderen betreft.

En als er maar één persoon aanwezig is die veel virusdeeltjes in de lucht brengt, kunnen aanwezigen dus voldoende binnen krijgen om er ziek van te worden. Eén van de eerste goed gedocumenteerde gevallen van superspreiding was het koor in de buurt van Seattle waar in ongeveer 2 uur tijd vrijwel alle aanwezige koorleden besmet werden door die ene persoon die het virus verspreidde (terwijl men zich daar vrij goed hield aan de afstands- en hygiëne  maatregelen). Dit is het eerste -beroemde- artikel dat erover verscheen in de LA-Times.

En dit is de officiele studie die daar werd uitgevoerd met o.a. ook een Nederlandse onderzoeker erbij (Atze Boerstra).

Misdadige nalatigheid

Maar in Nederland stelt Van Dissel dat de verspreiding van het virus zelden door de lucht gaat. Toen ik vorig jaar sterk pleitte voor een Deltaplan Ventilatie om zo te zorgen dat alle ruimtes (o.a. discotheken en scholen) veilig gemaakt zouden worden door maatregelen waardoor het virus uit de lucht gehaald wordt (door ventilatie/luchtvochtigheid/filters) meldde Van Dissel dat natuurlijk frisse lucht altijd goed is, maar dat er geen bewijs was van besmettingen door de lucht en dat het Bouwbesluit van 2012 voldoende bescherming bood.

En om de absurditeit van dat standpunt te laten zien, is het ook nog dat per 1 juli jl. de ventilatie-eisen voor de horeca met een factor vijf zijn verlaagd (om in lijn met dat Bouwbesluit te zijn).

Er waren mensen boos, omdat ik deze opstelling van Van Dissel/RIVM/OMT omschreef als “criminal negligence”,  maar ik zou er echt geen ander woord voor weten. Als je midden 2021 nog steeds niet wil onderkennen dat de verspreiding door de lucht in besloten ruimtes een groot risico vormt als er iemand aanwezig is die het virus uitscheidt, kom dan maar met een andere omschrijving daarvoor.

Niet genoemd

En het wringt helemaal omdat er vanaf het begin zwaar wordt gehamerd op handen stuk wassen en onze bewindslieden achter drie bordjes staan, waar één ervan dat handen wassen betreft. Maar nooit, ik herhaal nooit, expliciet benoemen, hoe men moet zorgen dat men niet teveel lucht van anderen in besloten ruimtes inademt.

En zo zullen we niet alleen de risico’s houden in discotheken, maar kunnen we er zeker van zijn dat veel uitbraken in scholen tot nu toe ook hierdoor zijn ontstaan.

Zo blijven we dus aanmodderen. En wordt er eigenlijk alleen gedaan alsof het vaccineren de enige mogelijkheid is om dit soort uitbraken te voorkomen.

Onwil

Maar juist omdat er nu de indruk  ontstaat dat nieuwe varianten ervoor zorgen dat de vaccinatie minder bescherming biedt tegen besmetting dan men aanvankelijk dacht/hoopte, is het nog belangrijker om een beleid te voeren van veilige binnenruimtes.

En het is toch te gek voor woorden dat, omdat de WHO en het RIVM aanvankelijk de verspreiding door de lucht volledig afwezen, vanuit de onwil om toe te geven dat het anders zit, we met uitbraken zitten zoals in Aspen Valley (met als gevolg dat er weer druk komt om maatregelen in te voeren).

Dit interview met de gelouterde en inmiddels beroemde Amerikaanse Prof. Jimenez geeft een prima beeld van de strijd die er al sinds maart/april vorig jaar wordt gevoerd. Ik ben er trots op dat ik al in een vroeg stadium met hem in contact ben gekomen en dat we elkaar verder hebben geïnspireerd, zoals hij o.a. in deze tweet aangaf.

De grote uitbraak in discotheek Aspen Valley - 21392

Maar helaas duurt deze strijd in Nederland nog voort. Ja het is “Criminal Negligence”,  strafbare nalatigheid.

U heeft zojuist gelezen: De grote uitbraak in discotheek Aspen Valley.

Door ons af en toe financieel te steunen met een kleine donatie, kunt u ons daarbij helpen. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019