Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het placebo knopje van het OMT

Het placebo knopje van het OMT - 20432
Samenvatting van het artikel

Niet alleen bij de verkeerslichten is er sprake van een placebo-knopje. Want dat is ook het geval bij de maatregelen tijdens deze Covid-19 crisis. Maar de vraag is of die voor de burgers is of voor de betrokken deskundigen zelf.

Lees volledig artikel: Het placebo knopje van het OMT

Leestijd: 2 minuten

In het nieuws kwam weer dat knopjes bij verkeerslichten voor voetgangers en fietsers het niet echt doen. Ze zouden vooral een psychologische functie hebben. Dat was al eerder bekend (zoals hier in 2016). Ze worden “placebo-knoppen” genoemd. Mensen worden daar rustiger van, omdat ze denken dat ze invloed hebben op het moment waarop het licht op groen springt.

Voor mij was het een Eureka-moment toen ik het gisteren las. Nu snap ik ineens de functie van het RIVM model en wat het OMT met haar voorstellen doet. Het heeft niets te maken met de werkelijkheid, maar alles met de psychologische functie van die maatregelen.

Het geeft het gevoel dat men invloed heeft op ontwikkelingen, maar het is eigenlijk een soort placebo. Of we op de knop drukken of niet, het maakt geen verschil, maar we denken van wel. Deze grafiek, die ik gisteren al gebruikte, laat dat goed zien. Of men al dan niet maatregelen neemt, het patroon van het verloop van ICU bezetting verschilt niet.

Het placebo knopje van het OMT - 20387

Placebo adviezen van het OMT

De adviezen van het OMT zijn gewoon placebo adviezen. Die geven de doodsbang gemaakte burgers het gevoel dat er toch een manier is om het gevaar van besmetting en ziekte af te wenden.

Of is het misschien zo dat het model en de maatregelen geen placebo zijn voor de burger, maar voor de OMT-leden zelf? Zodat zij het gevoel krijgen dat ze echt een vorm van controle hebben op de verspreiding van het virus? Als ik hun voorspellingen en toelichtingen in het afgelopen jaar de revue laat passeren, lijkt me dat bij nader inzien een juistere conclusie.

Het is een psychologisch hulpmiddel voor virologen, epidemiologen en microbiologen, die – ongetwijfeld op basis van hun serieuze bezorgdheid over ons gezondheid – daarmee het gevoel kunnen houden dat ze een vorm van controle hebben over de situatie. Hoezeer velen inmiddels ook moeten beseffen dat het slechts een placebo was en is.

U heeft zojuist gelezen: Het placebo knopje van het OMT.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deze website is geen placebo, maar een echt hulpmiddel voor iedereen om een nuchtere kijk te houden op de ontwikkelingen tijdens deze crisis. Klik hier voor een kleine donatie. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.