Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De slimme vierde golf van Van Dissel

De slimme vierde golf van Van Dissel - 18057
Samenvatting van het artikel

Van Dissel presenteerde gisteren in de Tweede Kamer het risico van de vierde golf. Ik dacht dat ik een nachmerrie had, maar het was echt. Een scenario met bijna 3000 patienten op de IC's. Maar Van Dissel was niet gek geworden. Het is een heel slimme voorbereiding op een nieuwe periode dat we onnodig beperkt worden in ons handelen in de komende maanden. Wanneer komt de echte bevrijdingsdag?

Lees volledig artikel: De slimme vierde golf van Van Dissel

Leestijd: 4 minuten

Groundhog day

Even dacht ik dat ik in de film “Groundhog day” was beland. Waarin de hoofdrolspeler dezelfde dag keer op keer beleeft. Hij ging slapen en als hij wakker werd, dan begon dezelfde dag opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. In het nieuws kwam dit:

De slimme vierde golf van Van Dissel - 18045

Van Dissel had deze grafiek laten zien aan de Vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer:

De slimme vierde golf van Van Dissel - 18046

Toen ik deze grafiek zag, moest ik denken aan het trieste lot van een populaire zanger. Hij had 30 jaar geleden een grote hit en moest vervolgens elke keer als hij ergens optrad (en het werden steeds kleinere zalen) toch weer dezelfde hit zingen.

Maar toen ik wat beter nadacht, begreep ik pas goed dat deze vergelijking absoluut niet opgaat. Maar juist hoe slim Van Dissel bezig was met de suggestie van die vierde golf. En ik begreep ook waarom Rutte en De Jonge dinsdagavond zo terneergeslagen waren.

Allereerst wist hij uit ervaring hoe gemakkelijk hij het kabinet en kamer om zijn vinger kon winden met dit soort grafieken en modellen. Het lijkt wel of de bovenkant van de curves (met een bezetting van rond de 3000 IC-bedden) de regering hypnotiseert. Die vervolgens precies doet wat Van Dissel wil. Dat dan maanden later van die voorspellingen niets klopte, maakt dan niet meer uit. Want of er wordt geen aandacht aan geschonken of het is niet gebeurd omdat er toch maatregelen waren genomen. Ik heb er kort geleden nog een blog aan besteed.

Maar er zit iets anders achter. En het is nodig om dat nu al goed te begrijpen, want anders gaat dat grote negatieve gevolgen hebben. Waardoor de versoepelingen nog veel later worden ingezet dan nodig is.

Geen seizoenseffecten

In de RIVM-modellen wordt geen rekening gehouden met seizoenseffecten. Dus of het nu herfst, winter, lente of zomer is, voor dat model maakt dat niets of amper wat uit. Bij een vorige sessie in de Tweede Kamer heeft Van Dissel dat nog eens bevestigd. Het enige dat invloed heeft op de ontwikkelingen rondom het virus in die modellen zijn de maatregelen en vaccinatie.

Want als je ervan uitgaat, zoals het RIVM doet, dat mensen elkaar via grotere druppels besmetten en 1,5 meter houden en de handen wassen de cruciale maatregelen zijn, dan kan het weer dus geen invloed hebben. En dan hou je in je modellen geen rekening met seizoenen.

Als je wereldwijd de patronen bekijkt van de verspreiding van Covid-19 dan zie je dat er een samenhang is met de griepseizoenen in die gebieden. Boven 30 graden NB en onder 30 graden ZB is het zwaartepunt in de winter en niet of veel minder in de zomer. De patronen tussen 30 graden NB en 30 graden ZB zijn anders.

Ze lijken een soort relatie te hebben met regenperiodes. (Zoals in India tijdens de moesson die loopt tussen juni en oktober). Dit zijn de grafieken van de ontwikkeling van de overlijdensgevallen in 10 landen in onze regio tijdens de eerste golf. In alle landen, ook Zweden, zie je dat de cijfers in de lente snel dalen en dan in de zomer laag blijven.

De slimme vierde golf van Van Dissel - 18048

Ramen open

Nu is het natuurlijk wel zo dat je niet precies weet wanneer het weer duidelijk beter wordt. Als vuistregel kan gelden dat bij een temperatuur van boven de 15 graden de luchtvochtigheid binnenshuis op een dusdanig niveau komt dat het virus de minste kans heeft om te blijven zweven. En mensen ook gemakkelijker ramen of deuren open houden omdat het dan niet te koud binnen wordt.

Maar wanneer dat precies zal gebeuren is niet bekend. Vorig jaar was de eerste paasdag op 10 april een prachtige zomerse dag. Dus wanneer het seizoenseffect dit jaar in Nederland zal gaan optreden is nu niet bekend. Of het dezelfde impact heeft als vorig jaar is nu ook nog niet bekend, maar als je o.a. de ontwikkelingen in de VS bekijkt dan valt het wel te verwachten.

Twee vliegen in één klap

Door echter dat seizoenseffect buiten het model te houden slaat Van Dissel twee vliegen in één klap. En daartoe heeft hij gisteren de eerste stappen gezet, zoals de Volkskrant gisteren beschreef. 

  1. Als door het seizoenseffect ergens in april of begin mei de cijfers fors beginnen te dalen dan kan dat door Van Dissel (zoals hij het tot nu toe steeds heeft gedaan) toegeschreven worden aan de genomen maatregelen. Want dat is de standaard aanpak:
    – Als de cijfers omhoog gaan ligt het aan ons.
    – Als de cijfers omlaag gaan is het te danken aan de maatregelen.
  2. En als die daling in april of begin mei zich duidelijk aftekent en je schrijft dat louter toe aan de maatregelen dan moet je die maatregelen dus handhaven totdat het vaccineren, conform je model, ervoor zorgt dat de verspreiding van het virus sterk wordt afgeremd.

En daarom heeft Van Dissel die nieuwe -ronduit belachelijke- grafiek aan de Tweede Kamer laten zien. Als de cijfers eind april duidelijk de goede kant opgaan en er wordt fors versoepeld dan dreigen er -het onwaarschijnlijke getal van- bijna 3000 IC-opnames in juni. Want dalingen in april/mei kunnen namelijk volgens van Dissel alleen liggen aan het zich houden aan maatregelen.

Mede gezien de uitlatingen van Marion Koopmans over de maatregelen die tot eind mei gehandhaafd moeten blijven worden, weten we wat ons te wachten staat zolang de regering niet de macht teruggrijpt van het RIVM en het OMT. Met het dreigende beeld van de vierde golf in juni wil Van Dissel en het OMT de regering en Nederland zo lang mogelijk gegijzeld houden. En ook Ab Oosterhuis creëerde gisterenavond bij OP1 hetzelfde beeld.

Het was precies het patroon dat Prof. Desmet in mijn gesprek met hem in januari beschreef. In dit blog heb ik daarover geschreven. En in dit deel van mijn interview met hem spreken we daarover: de experts (dus RIVM/OMT) zullen zo lang mogelijk proberen via het laten bestaan van het angstgevoel ons onder controle te houden.

Misschien moeten we maar eens met een initiatief komen om 5 mei 2021 als de echte nieuwe bevrijdingsdag te gaan beschouwen, waarbij we ons definitief ontworstelen onder het juk van het RIVM/OMT en hun modellen.

U heeft zojuist gelezen: De slimme vierde golf van Van Dissel.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Help ons via een (kleine) donatie, om dit soort fratsen van het RIVM aan de kaak te blijven stellen. Klik hier voor een (kleine) donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963