Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Een mop om te janken

Een mop om te janken - 16873
Samenvatting van het artikel

Covid-19 is een heel speciaal virus. Het richt ook ernstige schade aan bij veel mensen, die niet geïnfecteerd zijn. Ernstige schade veroorzaakt door "wijze" mannen in witte jassen. Ik ga dit uitleggen aan de hand van een oude mop. En daarna beschrijf ik een hedendaagse variant van die mop. Als u de mop begrijpt, dan snapt u de rest ook. Ik vrees dan dat de hedendaagse variant van de mop alleen om te huilen is.

Lees volledig artikel: Een mop om te janken

Leestijd: 5 minuten

 Dit is nog om te lachen

Ik hoorde ooit de volgende mop. Het speelde 100 jaar geleden op het platteland.

Een arme landarbeider kwam bij een wijze man. Hij klaagde over zijn lot. Hij woonde met zijn vrouw en zes kinderen in een plaggenhut. En hield wat dieren. Het leven in het hutje was zwaar. “Wat kan ik doen om het leven voor mijn gezin dragelijker te maken,” vroeg hij. Het antwoord was: “haal je kippen in je hut, dan zal het beter gaan”. 

Een paar dagen later kwam de landarbeider weer bij de wijze man. Hij gaf aan dat het alleen maar erger was geworden. “Wat moet ik doen?” vroeg hij. Het antwoord van de wijze man was: “Je heb toch een ezel. Haal die ook naar binnen”. 

Weer een paar dagen kwam de landarbeider opnieuw bij de wijze man. Het was nog erger geworden, zei hij ten einde raad. “Wat moet ik doen?”. Het antwoord was: “Die drie geiten van je moeten ook naar binnen”.

Enkele dagen later kwam de landarbeider volledig kapot bij de wijze man. “Ik begrijp er niets van. U bent toch een wijze man, maar met elk advies wordt mijn leven zwaarder en moeilijker in plaats van beter. Help me alstublieft!”

Toen zei de wijze man: “Doe alle dieren maar weer naar buiten, dan merken jij en je gezin direct hoe fijn het leven  is!”.

De hedendaagse versie van de mop

De ontwikkelingen in Nederland lijken sprekend op deze mop. De wijze man is nu Van Dissel. En het gaat niet om allerlei dieren, maar om de Britse variant:

De ontwikkeling van de Britse variant

Dit was de grafiek die Van Dissel op 31 januari aan het kabinet toonde over de ontwikkeling van de Britse variant. De zwarte bolletjes zouden, volgens het RIVM de echte waarnemingen zijn vanuit Kiemsurveillance in Nederland, de rode exponentiele lijn was de verwachting.

Een mop om te janken - 16521
Een mop om te janken - 16856

En dus zei het RIVM bij het persbericht op 2 februari:

Premier Rutte ging daarop door en zei op 2 februari tijdens zijn persconferentie over verlenging van de maatregelen:

Een mop om te janken - 16859

Ook Prof. Kuipers liet al op 19 januari deze grafiek zien bij OP1 om te illustreren wat deze opkomst van de Britse variant zou betekenen voor de druk op de zorg. Dit zou ertoe leiden dat in maart de druk op de zorg groter zou worden dan in maart/april 2020. Meer dan 1700 IC bedden zouden er nodig zijn voor Covid-19 dankzij de Britse variant. De grafiek ging steil de lucht in.

Een mop om te janken - 16862

Kort na dit optreden bij Op1 werden er, ondanks de daling van de cijfers in Nederland, geen versoepelingen aangekondigd, maar juist verzwaringen. De avondklok werd voor 2 weken ingevoerd. Later voor 1 maand verlengd, en binnenkort voor nog eens 3 weken.

En nu de pointe van de mop. De uitspraak van Van Dissel op 20 februari:

Website NOS 20-2-2021:

Een mop om te janken - 16854

Wat mogen we nu blij zijn! De rampen, die ons bespaard zijn gebleven, door de adviezen van deze wijze man!

De mop ontkracht

Maar als je niet alleen luistert naar het model van het RIVM en degenen die daarover ons inlichten, maar probeert vanuit data de werkelijkheid in beeld te krijgen, dan blijft er niet veel over om dankbaar voor te zijn. Dan zitten we met z’n allen nog steeds gevangen in de plaggenhut, die lockdown heet.

Want wat kwam naar boven, verborgen in een OMT advies op 15 februari, hetgeen aan mij al verteld was door een klokkenluider en ik hier rapporteerde? Iets wat noch in de weekoverzichten van het RIVM was vermeld, noch in hun persberichten.

Een mop om te janken - 16858

Deze 23,3% van week 4 was 1% lager dan van week 3! “enigszins stabiliseren” is dan wel een heel bijzonder woordgebruik.

De Volkskrant plaatste zaterdag deze grafiek van de cijfers die uit Kiemsurveillance gekomen waren.

Een mop om te janken - 16786

Verdonkeremaand

Als de groei van de Britse variant veel langzamer gaat dan gemodelleerd, dan betekent het ook dat het de Britse mutant veel minder besmettelijk is dan de 50% waarmee aanvankelijk is gemodelleerd en de 40% die men vervolgens aannam! En besef daarbij dat dan de reproductiefactoren die men onlangs over 22 en 29 januari vermeldde over de Britse variant, direct afkomstig waren vanuit de aannames van het model en niet vanuit de ontwikkelingen in de praktijk. Eigenlijk gewoon uit de duim van de modelleurs van het RIVM.

Maar omdat dit cijfer niet paste bij het beeld dat het RIVM en de premier een paar weken geleden had gegeven, werd het verdonkeremaand en vergoelijkt. 

En wordt via de modelmatige berekening van de reproductiecijfers van de Britse variant het beeld hoog gehouden dat men vanaf aanvang presenteerde. Reproductiecijfers die dus niet gebaseerd waren op de werkelijkheid, maar gebaseerd op het model. 

In België lijkt de ontwikkeling van die Britse variant ongeveer te verlopen zoals in Nederland. Maar de Belgische Van Dissel (Van Gught) is ten aanzien van die ontwikkelingen wel reëel. Dit zei hij hierover op de persconferentie op 19 februari over de Britse variant in België: “Uit voorlopige schattingen tot en met 23 januari bedraagt dit zo’n 10 tot 20% van alle besmettingen. Er zit echter een grote onzekerheid op deze cijfers, aangezien men bij voorkeur stalen gaat karakateriseren bij uitbraken waarvan men vermoed dat de Britse variant aan de basis ligt.”

Blijven bij het oorspronkelijke verhaal

Dat is een waarheidsgetrouwe wijze van presenteren van de informatie die je hebt (en exact zoals de klokkenluider me vertelde over de gang van zaken achter de schermen).  Maar zo werkt dat niet in Nederland bij het RIVM. Want die blijft (hooguit met lichte onmerkbare aanpassingen) bij het oorspronkelijke verhaal, dat eigenlijk alleen maar gebaseerd was op hun eigen model.

Want kijk eens als klap op de vuurpijl naar deze opvallende grafiek: het verloop van de nieuwe ziekenhuisopnames in Nederland en België.

Een mop om te janken - 16855

De patronen in de twee landen lijken zeer veel op elkaar. Toch zijn in België vanaf 1 december de scholen, winkels, musea en zwembaden wel open en in Nederland vanaf half december niet. De avondklok begint in Vlaanderen om middernacht en in Wallonië om 22 uur. Die avondklok werd in Nederland op 23 januari ingevoerd, maar dan wel beginnend om 21 uur.  Sinds 1 week zijn de kappers in België weer open. 

Dat zou toch allemaal niet kunnen volgens het Nederlandse RIVM-model?! Want als we niet alles gedaan hadden zoals het RIVM ons via hun model had geadviseerd, dan zouden de cijfers steil omhoog zijn gegaan in Nederland.

We zitten nog steeds in dezelfde situatie met allerlei beknottingen en beperkingen als in het najaar, met een gigantische nevenschade voor economie en samenleving. Maar we kunnen nu heel blij mee zijn, want er is veel erger voorkomen!

Het is echter dezelfde truc die de wijze man toepaste bij de arme landarbeider.

We  mogen al blij zijn (als man althans) dat het volgende nog niet in Nederland is gebeurd:

  • Het RIVM stelt dat onderzoek uitwijst dat als ook mannen zittend gaan plassen, de verspreiding van het virus met 9% wordt teruggebracht.
  • De regering gebruikt de spoedwet om het zittend plassen voor mannen te verplichten.
  • De besmettingscijfers blijven vervolgens stabiel.
  • Op basis van het model stelt het RIVM vast, dat als mannen niet zittend waren gaan plassen, dat dan de reproductiefactor 9% hoger zou zijn geweest.
  • Bij een interview met de NOS zegt het RIVM dat de maatregel werkt.
  • De regering verlengt de maatregel.

Covid-19 richt nog veel meer schade aan dan we tot nu toe dachten. Ook bij mensen, die niet geïnfecteerd zijn, schakelt Covid-19 het logisch denkvermogen uit en schept een bewustzijnsvernauwing, waardoor men niet beseft welke grote schade de maatregelen op korte en lange termijn aanrichten.

Ja, de mop van de landarbeider en de wijze man is in de hedendaagse context een mop om te janken.

U heeft zojuist gelezen: Een mop om te janken.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Wat geen mop is en waar we oprecht dankbaar voor zijn, is als u onze berichtgeving steunt met een kleine bijdrage.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237