Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Komt er ook een griepgolf? Waarschijnlijk niet.

Komt er ook een griepgolf? Waarschijnlijk niet. - 12645
Samenvatting van het artikel

Aura Timen van het RIVM gaf aan dat we ook nog deze winter een griepgolf zullen (kunnen) krijgen. Maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat het niet zal gebeuren.

Lees volledig artikel: Komt er ook een griepgolf? Waarschijnlijk niet.

Leestijd: 2 minuten

Komt er ook een griepgolf? Waarschijnlijk niet.

Bij de toelichting van Aura Timen, afgelopen dinsdag, meldde ze dat ze we t.a.v. de ziekenhuisbezetting de komende maanden voorzichtig moeten zijn omdat het griepseizoen nog moet beginnen.  Dit staat er letterlijk:

Komt er ook een griepgolf? Waarschijnlijk niet. - 12643

Maar of er echt dit seizoen een griepseizoen gaat komen, waag ik te betwijfelen.  Op het Zuidelijk Halfrond is namelijk deze winter (tussen juni en augustus) amper of geen influenza uitbraak geweest. Hier staat het o.a. beschreven.  Ook zagen we in februari/maart in de landen waar Covid-19 uitbrak de griep vrijwel abrupt verdween (ook in Nederland was dat zo).

Ik ben twee mogelijke verklaringen hiervoor tegengekomen in verschillende internationale artikelen:

  • De maatregelen om Covid-19 te bestrijden werken ook goed om influenza te bestrijden. Waarbij het natuurlijk zo is, dat ieder jaar bij een nieuwe griepvariant toch al een behoorlijk deel van de mensen immuun is voor die variant. Dus daarom krijgt influenza dan geen kans.
  • Een andere verklaring, die ik tegenkwam, was dat als er een bepaalde infectieziekte van de ademhalingsorganen heerst, er als het ware geen ruimte is voor een andere forse uitbraak. Dus zolang Covid-19 in forse mate heerst, zal er, volgens deze visie, geen echte uitbraak zijn.

Ik weet niet welke van de twee verklaringen de juiste is. Misschien is het wel een combinatie van deze twee.  Rond week 20 van 2021 zullen we weten of de griep inderdaad (vrijwel) is weggebleven, en vermoedelijk ook meer over de reden.

In 2011 beschreef Prof. Linsey Marr al dat influenza zich (ook) vooral door de lucht verspreidt. Daarom zou het best zo kunnen zijn dat naar de toekomst toe, we door een wat andere manier van leven, minder last van griep zullen krijgen.

U heeft zojuist gelezen: Komt er ook een griepgolf? Waarschijnlijk niet.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Prognose voor de uitslag van de historische TK-verkiezingen 2023 - 68496