Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Hoe goed u zich ook gedraagt, de R is 20 oktober niet lager dan 1

Hoe goed u zich ook gedraagt, de R is 20 oktober niet lager dan 1 - 10737
Samenvatting van het artikel

Hoe goed u zich ook gedraagt, op 20 oktober zal het RIVM nog niet (kunnen) melden dat de R0 onder 1 is gekomen. Dat ligt niet aan u, maar aan de wijze van dataverzameling en presentatie van het RIVM.

Lees volledig artikel: Hoe goed u zich ook gedraagt, de R is 20 oktober niet lager dan 1

Leestijd: 2 minuten

Na drie weken wordt gekeken of de R onder de 1,0 is gedaald, zo werd tijdens de persconferentie afgelopen maandag gemeld. Maar in het rapport van de RIVM dat 20 oktober uitkomt, is de R zeker niet lager dan 1,0. Dat ligt dan niet aan maatregelen die onvoldoende effect hebben gehad, maar aan de wijze waarop het RIVM de R berekent en publiceert. Diverse keren heb ik dit al aangekaart. Laten we eens kijken naar de gepubliceerde R in het rapport van 29 september.

Hoe goed u zich ook gedraagt, de R is 20 oktober niet lager dan 1 - 10654

De R=1,27, maar dat is dus wel de R van 11 september….. Als u vandaag (4 oktober) naar het dashboard van de overheid gaat, dan ziet u de R van 11 september. Dat is dus 23 dagen geleden.

Hoe goed u zich ook gedraagt, de R is 20 oktober niet lager dan 1 - 10657

Dat de R zo achterloopt komt door een combinatie van factoren.

– De R wordt berekend op basis van het aantal positieve tests. Het gemelde aantal positieve tests is niet actueel; er kan sprake zijn van enkele dagen vertraging.

– Aanvankelijk werd de R berekend op basis van ziekenhuisopnames. Maar die zien we pas circa 12 dagen na de besmetting, terwijl een geïnfecteerd persoon al 5 dagen na een besmetting een positieve testuitslag kan hebben. Maar omdat het RIVM de R nog berekent met een model als ware het ziekenhuisopnames, is er een nodeloze vertraging van zeven dagen.

Berekening

Dus de R in het rapport van 20 oktober is eigenlijk de R berekend tot en met 2 oktober. Laat dat dan precies twee dagen zijn na 30 september, de dag waarop de nieuwe maatregelen van kracht werden. En exact twee dagen nadat de regering opriep om in openbare ruimtes mondkapjes te gaan dragen.

Dus als het RIVM ten aanzien van het aantal positieve tests de dataverzameling en de berekeningswijze niet aanpast (en dat hebben ze nog steeds niet gedaan, ondanks het feit dat ik hier al sinds juli op wijs), dan weet u in ieder geval al wat de uitkomst zal zijn. Waarom keert het RIVM eigenlijk niet terug naar de berekeningswijze van voor 12 juni? Ze hebben die losgelaten, omdat het aantal ziekenhuisopnames destijds te laag was. Maar dat is nu niet meer het geval. Lijkt me dat die grafiek dan een betrouwbaarder beeld geeft. (Dat geldt ook voor de schatting van het aantal besmettelijken. Want dan zouden de cijfers van nu beter vergelijkbaar zijn met de cijfers van maart.)

Ten slotte: besef dat bij de berekening van de R het RIVM niet lijkt te corrigeren voor het aantal uitgevoerde tests. Het aantal is sinds 1 juni gemiddeld per dag met 1,15% gestegen. Dat houdt in dat over 4 dagen de stijging bijna 5% is. (De R wordt berekend over 4 dagen). Maar dat houdt wel in dat ook als in het echt maar 1 iemand 1 ander besmet, en het aantal testen neemt toe, dan is de R zoals de RIVM die berekent, 1,05.

U heeft zojuist gelezen: Hoe goed u zich ook gedraagt, de R is 20 oktober niet lager dan 1.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019