Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Een geschiedenisles voor Premier Rutte

Een geschiedenisles voor Premier Rutte - 9060
Samenvatting van het artikel

Een oproep aan Premier Rutte om te leren van de opvallende overeenkomsten tussen de tuberculose uitbraak van de jaren 70, waarvan inmiddels vast staat dat deze via aerosolen heeft plaatsgevonden, en de manier waarop covid-19 zich lijkt te verspreiden.

Lees volledig artikel: Een geschiedenisles voor Premier Rutte

Leestijd: 4 minuten

Een geschiedenisles voor Premier Rutte

Al eerder heb ik vastgesteld dat Premier Rutte niet zo sterk is met cijfers en logica. Dat is niet erg, want hij heeft veel andere kwaliteiten. Anders kan je niet zo lang premier van een land blijven. Als hij data krijgt van het RIVM/OMT dan is hij  blijkbaar niet echt in staat om te beoordelen wat daarvan de kwaliteit is.

Want als hij dat wel goed zou kunnen, zou hij nooit meer de reproductiefactor als een argument bij zijn persconferenties gebruiken. En had hij de nonsens van het OMT niet herhaald t.a.v. de besmettingen, die tijdens Atalanta Bergamo-Valencia in het stadion zouden moeten hebben plaatsgevonden.

Hij is opgeleid als historicus. Dan heb ik nu een kolfje naar zijn hand. Als dit hem niet overtuigd, dan weet ik het niet meer.

De geschiedenis van het onderzoek naar Tuberculose

Wat nu komt dank ik aan @jmcrookston, die op Twitter vannacht mij, en anderen hierop attent heeft gemaakt. Aan de basis van zijn informatie staat het artikel uit 1996 van Kent Sepkowitz, die gaat over de besmettelijkheid van tuberculose. 

Dat artikel gaat over de terugkeer van tuberculose in de tachtiger jaren, terwijl het in de jaren zeventig verdwenen leek te zijn. En met name dat men nog niet voldoende begreep hoe tuberculose zich verspreidde. Belangrijk om nog even te weten: tuberculose is geen virus, maar een bacterie.

Inmiddels wordt in de medische wetenschap ervan uitgegaan dat tuberculose via de lucht wordt verspreid evenals mazelen, dat wel een virus is. Daar wordt de grote rol van aerosolen dus aanvaard.

In het artikel van Sepkowitz staan diverse voorbeelden van uitbraken van tuberculose van voor 1970, die opvallende overeenkomsten hebben met uitbraken van Covid-19 in de afgelopen zes maanden. Hier volgen een aantal fragmenten uit zijn artikel.

Eerst werd een samenhang beschreven in het artikel tussen besmettingen van huisgenoten en de frequentie waarop de patient thuis hoestte. Als de patient veel hoestte werden huisgenoten beduidend meer besmet. Vervolgens staat er:

Een geschiedenisles voor Premier Rutte - 8756

Er zijn dus diverse rapporten waaruit blijkt dat als men samen in een koor zong met een besmettelijk iemand, de kans groter was dat men zelf werd besmet.

En ook: ventilatie

Vervolgens gaat het artikel verder om de relatie te beschrijven tussen slechte ventilatie en het verspreiden van tuberculose. Al eerder beschreef ik de bevindingen van de beroemde Wells in zijn boek uit 1955. Daar werden (letterlijk) proefkonijnen onderzocht om te zien hoe ze besmet konden worden met tuberculose. Als het met grotere druppels werd ingebracht werden minder konijnen ziek en ook veel minder ernstig ziek dan als konijnen aerosolen moesten inademen met de tuberculose bacil.

Het eerste harde bewijs dat tuberculose zich door de lucht verspreidde werd gegeven door Riley in de jaren 50.

Een geschiedenisles voor Premier Rutte - 8757

Bij het verder beschrijven van uitbraken van tuberculose komt het gedeelte dat heel herkenbaar is, nu we weten waar grote uitbraken zijn geweest met Covid-19. Lees maar zelf:

Een geschiedenisles voor Premier Rutte - 8758

We herkennen hier de situaties waar clusters nu met Covid-19 zijn en ook het verschijnsel superspread events.

En ook de dosis die men inademt

Als dat al niet het enige was, blijkt er ook een duidelijke relatie te zijn tussen de tijd dat men blijkbaar de aerosolen inademt en de kans om ziek te worden.

Een geschiedenisles voor Premier Rutte - 8759

Het zijn de aerosolen!

Kortom: Alle patronen die o.a. ik beschrijf in relatie tot de verspreiding van Covid-19 via de lucht, wordt in dit artikel uit 1996 over het onderzoek naar tuberculose beschreven. Besmettingen, waarvan de medici, inmiddels al lange tijd, onderkennen dat het via de lucht gaat, net zoals het virus mazelen.

Maar op de één of andere vreemde manier willen mensen als Van Dissel en degenen die in het OMT zitten, maar niet onderkennen, dat het veel waarschijnlijker is bij uitbraken in clusters, zoals in kroegen, bij familiefeestjes en zorginstellingen, dat dit door de aerosolen komen via de lucht dan door de grote druppels, die men in de neus of mond krijgt. Ik beschreef het o.a. in het artikel de aerosolen-ontkenners.

Dit is helaas niet alleen een wetenschappelijke discussie, maar het is veel meer dan dat. Zolang het OMT (en dus de regering) maar niet het grote belang wil onderkennen van de aerosole verspreiding van Covid-19 zullen niet de juiste maatregelen genomen worden om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. En zullen er clusters blijven komen waar grote aantallen personen worden besmet. En echt, in het najaar en winter, worden de omstandigheden voor het virus om zich via de lucht te verspreiden alleen maar gunstiger.

Een beroep op Rutte

Dus ik doe een beroep op Premier Rutte, in zijn hoedanigheid als historicus, leer van de geschiedenis, zoals hierboven is beschreven van tuberculose.

En om het geheel af te maken met nog een historische vergelijking. Paus Paulus de Vijfde was zeer ontstemd over Galilei, die in 1610 had gepubliceerd dat de aarde om de zon draaide. Dat resulteerde uiteindelijk in het huisarrest van Galilei. Want volgens de katholieke kerk toen was de aarde het middelpunt van het heelal. Dus Premier Rutte, wees moedig en keer u af van Paus Van Dissel de Eerste, die de oude leer van de WHO aanhangt, dat aerosolen amper een rol spelen bij Covid-19.

En onderken, net zoals bijvoorbeeld Kanselier Merkel, dat aerosolen wel een grote rol spelen. Dat is namelijk de eerste belangrijke stap om grotere uitbraken te gaan voorkomen. Want, nog vrijwel ieder dag, horen we van nieuwe grote uitbraken in zorginstellingen zoals in Tegelen en Amsterdam-ZuidOost. En die hadden al lang voorkomen kunnen worden als ook de betrokkenen van RIVM en OMT van de geschiedenis hadden willen leren.

U heeft zojuist gelezen: Een geschiedenisles voor Premier Rutte.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp

89 gedachten over “Een geschiedenisles voor Premier Rutte”

 1. Ginie de Vries

  Beste Maurice, dit artikel verscheen vanochtend op de website van viruswaarheid.
  https://viruswaarheid.nl/informeren/covid-19-pandemie-de-geperfectioneerde-hoax/
  Als ik dit lees dan lijkt het er toch sterk op dat er heel andere belangen een rol spelen. De PCR testen zijn een goudmijn gebleken. Ook blijkt uit het artikel het gestuntel, gegoochel en zwendel met cijfers om de angst er maar vooral in te houden. Mijn gevoel dat de regering de hele zomer maar wat aan het tijdrekken is geweest wordt door dit artikel alleen maar versterkt. Geen voortschrijdend inzicht zodat tijdig de ventilatiesystemen konden worden aangepakt. Het hartverscheurende gevolg is nu dat leerlingen in alle leeftijdscategorieën de hele dag met de niet werkende mondkapjes moeten zitten. Ook veel andere gebouwen zoals de tehuizen en kantoren zullen niet tijdig een veilige plek zijn met alle gevolgen van dien. Daarbij kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat dat de regering ook wel weer goed uitkomt want dan kunnen ze weer aansturen op een volgende (2e, 3e , 4e??) golf en ons aansporen om te laten testen testen testen. Maatregelen zullen weer aangescherpt worden en de spoedwet zal noodzakelijker dan ooit blijken te zijn. Ik houd mijn hart vast.

  1. Godfried Vonk

   Maurice heeft het altijd over de angst die wordt gezaaid door RIVM en OMT. Ik vind het wantrouwen dat gezaaid wordt door Viruswaanzin e.d. nog kwalijker. Als ze zulke ernstige beschuldigingen uiten moeten ze ook met waterdichte bewijzen komen. Maar die hebben ze niet.

   1. WAar zijn de waterdichte bewijzen, dat mensen vooral besmet worden via grote druppels? Was toch de basis waardoor we de halve wereld stil hebben gelegd. Lijkt me een relevantere vraag dan aan Viruwswaarheid.

    1. Godfried Vonk

     Wat wil je daar nu mee zeggen? Dat Viruswaanzin wantrouwen mag zaaien omdat het RIVM nog steeds denkt dat grote druppels de grootste besmettingskans geven? Ik snap je redenatie niet. Ik heb het hier over Viruswaanzin, niet over druppels of aerosolen.

     1. Wie zaait nu de verwarring? Ik dacht toch echt het RIVM om reden die Maurice al aangeeft.

    2. Henk Kroeze

     Schaap: “Ik houd 2 meter afstand tot mensen.”
     Genie: “Waarom?”
     Schaap: “Vanwege de corona.”
     Genie: “Maar er is hier toch geen corona meer.”
     Schaap: “Precies.”

   2. Ik begrijp deze reactie niet.

    Het RIVM en het OMT bepalen het beleid in Nederland. Op basis van hun adviezen wordt de samenleving op dit moment nog steeds stevig beperkt in haar functioneren. En in de spoedwet wordt de rol van het RIVM zelfs explciiet benoemd. Vandaar volledig terecht dat Maurice daar zijn aandacht op richt.

    Ik snap werkelijk niet hoe u dat op gelijke hoogte kan stellen met een aantal tegengeluiden op het internet, die verder uw en mijn leven niet beinvloeden.

   3. Het waterdichte bewijs is dat de PCR test duidelijk niet geschikt is voor de conclusies die nu uit de testresultaten worden getrokken (We zitten in een tweede golf!!). Meest opzienbarende blijf ik vinden dat uit de wel geschikte virustest van de NIVEL huisartsenposten blijkt dat het Rhinovirus heerst. Oftewel mensen met luchtwegklachten gaan naar de huisarts en blijken het Rhinovirus te hebben. Enorme hoeveelheden mensen worden getest via de PCR methode op Corona en daarvan wordt 1 a 2% positief getest. Min of meer de foutmarge van de test..

    1. Frans Smolders

     Duizenden mensen zijn mogelijk onnodig in lockdown gegaan omdat de coronatest onbetrouwbaar is, schrijft de Britse Sunday Express. In Groot-Brittannië zijn lokale lockdowns ingesteld omdat het aantal besmettingen ‘gevaarlijk groot’ was, maar uit onderzoek van de Oxford-universiteit blijkt dat tot wel 50 procent van de ‘positieve’ testuitslagen onjuist is. De test is namelijk zo gevoelig dat hij ook dode en onschadelijke virale deeltjes kan oppikken, aldus de krant.

     Mensen zijn ongeveer een week besmettelijk, maar de deeltjes kunnen nog 74 dagen worden afgescheiden door het lichaam. Het gevolg is dat de pandemie is overschat, zo blijkt uit het onderzoek.

     Professoren Tom Jefferson en Carl Heneghan analyseerden 25 papers over coronatesten en kwamen tot de ontdekking dat in een Italiaanse regio meer dan de helft van de uitslagen valspositief was. De onderzoekers pleiten voor het aanpassen van de coronatest, ook wel PCR-test genoemd.

     De testresultaten zijn onbetrouwbaar
     De onbetrouwbare test kan verklaren waarom het aantal besmettingsgevallen opeens snel stijgt in landen als Groot-Brittannië en Nederland, terwijl er nauwelijks mensen sterven aan het virus. Het is onduidelijk of iemand die positief test besmet is of in het verleden besmet is geraakt, maar niet langer besmettelijk is, zei Jefferson. “We moeten deze test niet gebruiken om te bepalen of iemand besmettelijk is.”

     “De testresultaten zijn onbetrouwbaar,” benadrukte Heneghan.

   4. Martijn Geerts

    Godfried Vonk, maatregelen die zo veel schade aan mensheid oplevert dienen zeer kritisch te worden bekeken.

    Oxfam heeft aangegeven dat er dit jaar 80% meer honger gerelateerde sterfte is op de wereld. Alleen dit jaar zullen er dus al 7.2 miljoen extra honger doden zijn. Dit gebeurd niet door het virus, maar door de opgelegde maatregelen. Wij zouden dan ook verplicht moeten zijn de maatregelen te toetsen aan de proportionaliteit.

    De politiek correctheid die u aangeeft met “Als ze zulke ernstige beschuldigingen uiten moeten ze ook met waterdichte bewijzen komen” kan leiden tot ernstige schade aan de mensheid en maatschappij.

    In crises tijd dient men soms met 50% van de kennis 100% van de besluiten te nemen.

    1. Godfried Vonk

     Beste Martijn,
     Wat betreft proportionaliteit betreft ben ik het eens met je opmerking. Ik ben het niet eens met wat je zegt over de politieke correctheid om te vragen om bewijzen. Dat is een vraag om zorgvuldigheid, niet een poging om politiek correct te zijn.

   5. Ginie de Vries

    Ik weet niet of je de moeite hebt genomen om het artikel te lezen maar onderaan de pagina staan de bronnen waarop het artikel is gebaseerd. Hoe waterdicht wil je het hebben? Wat Maurice ook al opmerkte is dat er ook geen waterdicht bewijs bestaat voor besmetting door druppels. Toch moeten wij nu allemaal 1,5 meter uit elkaar blijven. Waar is de wetenschappelijke onderbouwing van deze maatregel?

    1. Godfried Vonk

     Beste Ginnie, een hele rits bronnen is nog geen bewijs, het gaat om conclusies die hieruit getrokken worden. Daar heb ik mijn twijfels over.
     Er is empirisch bewijs dat afstand houden de kans op besmetting vermindert. (lijkt me ook logisch) Wat een goede afstand is om veilig te zijn is afhankelijk van zoveel omstandigheden dat er geen eenduidig antwoord is. Daarom hanteren verschillende landen verschillende richtlijnen. Mij persoonlijk lijkt dat buiten geen afstandsrichtlijn nodig is, maar asem niet in andermans mond, en binnen probeer ik wel afstand te houden, maar of dat altijd 1,5 meter is… daar wil ik geen BOA naast hebben staan.

   6. Er is alle reden om de officiële instanties te wantrouwen. Ze hebben zelf geen bewijs voor wat ze beweren. En ze weigeren om tekst en uitleg te geven aan andersdenkenden als die erom vragen, of ze draaien om de brij heen. Daarbij is de PCR test, die nou het aantal “besmettingen” zou moeten aangeven, helemaal niet bedoeld om diagnoses te stellen. Als de uitvinder van deze test, ene Kary Mullis, die hiervoor in 1993 de Nobelprijs voor scheikunde kreeg, zou weten hoe zijn test nu wereldwijd wordt misbruikt zou hij zich in zijn graf omdraaien. Om een daadwerkelijke besmetting vast te stellen moet er bloed (of een andere lichaamssubstantie) bij de patient worden afgenomen, daaruit moet het virus worden geïsoleerd en gezuiverd en vervolgens worden gefotografeerd mbv een elektronenmicroscoop. Op deze manier is sars-cov2 nog nooit bij een mens aangetoond. Sars-cov1 ook niet, HIV trouwens ook niet.

    https://www.globalresearch.ca/covid19-pcr-tests-scientifically-meaningless/5717253

    En hier een interessant artikel over het dwaalspoor wat betreft het HIV virus. Beetje off-topic, maar met sars-cov2 zit men op een vergelijkbare dwaling.
    https://www.altheal.org/isolation/isolhiv.htm

   7. Ik vind het eerlijk gezegd een duidelijk verhaal van Viruswaarheid, met dat lijstje van de laboratoria en belanghebbenden in het OMT. Prima als dat soort zaken naar buiten komen. Follow the money.

   8. Ik vind het zaaien van angst en het creeren van een uitzichtloze situatie, door het RIVM, OMT en kabinet anders behoorlijk kwalijk! Inmiddels heeft 1 op de 3 mensen depressieve gevoelen en 1 op de 10 denk na over de dood! (bron Trimbos). Flink wat mensen zijn hun baan verloren, met het uitzicht op dat dit nog erger gaat worden. Nog “even” volhouden is er gewoon niet meer bij!

 2. ANJ Pieters

  Beste Maurice,

  Het voelt hoe langer hoe meer als een poppenkastvoorstelling van Jan Klaassen: alle kinderen zien het gevaar en brullen met zijn allen om Jan Klaassen te waarschuwen, maar het script is al geschreven…

  Groet,
  Bram

 3. hoi Maurice is deze studie op pubmed jou ook reeds bekend ? ” High infectivity and pathogenicity of influenza A virus via aerosol and droplet transmission” De conclusie is dat besmetting via aerosols 20 x hoger is. Als ik als leek deze studie uit 2010 kan vinden via pubmed, dan moet deze info toch ook al lang bij het RIVM bekend zijn ? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21352792/ of https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1755436510000605?via%3Dihub

  1. Sterker nog, dit onderzoek is in 2010 door het RIVM zelf uitgevoerd!
   (klik op show more bovenaan)

  2. Ja, zeker bekend, ook bij Maurice, “ze” hebben er, medewerkers van het RIVM dus, zelf aan meegeschreven!

   Vriendelijke groet, Hans

  3. Oud nieuws. Pierre Capel wees ons weken geleden al op deze publicatie. De publicatie is van RIVM zelf….

  4. Herman Steigstra

   Het probleem is niet dat het RIVM dit niet kent, maar covid-19 heeft op dag 1 van de pandemie door WHO het stempel “druppels” gekregen en dat doen ze via tatoeage, dus permanent! Aërosolen zijn voor dit virus niet van toepassing. Misschien wel voor covid-20 dat mogelijk deze winter het straatbeeld gaat beheersen. Even geduld aub

 4. Beste Maurice, het wordt tijd, dat men niet alleen focused op extra ventilatie, maar vooral op luchtreiniging, hetgeen bij natuurlijke of verouderde luchtverversingssystemen het kostenplaatje relatief laag houdt i.v.m. stook-/koelkosten, die met extra ventilatie de pan uit rijzen.
  Er is een aantal leveranciers van ionisatie-/filterapparatuur, die graag toelichten hoe e.e.a. afdoende werkt om bijeenkomstruimtes aerosolvrij te maken.

 5. A.E.H.F. Muller

  Hoi Maurice,
  Als de zon krachtig schijnt, zit er + 0.300PPM ozon in de lucht, de Covid19 is dan in enkele seconden geinactiveerd

  1. Kun je met ozon gerecirculeerde lucht steriliseren? Of door middel van UV-lampen? Dat is een relevante vraag, want de economische en ecologische argumenten voor recirculatie zullen blijven bestaan. Ook al blazen we tijdelijk wat meer verse lucht in, het blijft inefficiënt en de prikkel om lucht te recirculeren blijft permanent aanwezig. Het is daarom cruciaal dat we gaan onderzoeken hoe recirculatie veilig uit te voeren is.

 6. Maurice heeft een verkeerd beeld van Geschiedenis als wetenschap. Geschiedenis richt zich op het onderzoeken van details van historische gebeurtenissen, nzonder daarbij te onderzoeken of er wetmatigheden uit die historische gebeurtenissen te extraheren zijn. Voor dat laatste is er een andere wetenschap, namelijk Sociologie.

  Ik vrees dus dat Rutte, als historicus, hier niets mee kan. Want Rutte is net zo min socioloog als dat hij viroloog of epidemioloog is.

 7. Mossel Koolmees

  De ziekteverwekker van TBC is een bacterie, een totaal ander organisme dan het virus dat covid-19 veroorzaakt. Dat is echt niet te vergelijken, net als dat je een vlo en een tijger niet kunt vergelijken ook al kunnen ze je allebei bijten.

  1. Een bacterie is flink groter dan een virus. Als een bacterie via aerosolen verspreid kan worden, dan zeker ook een virus.

 8. Herman Steigstra

  Als ik wetenschapper zou zijn en het belang van de PCR test inzag, dan had ik als een haas onderzocht wat de voorspellende waarde zou zijn van de Pt waarde. Dan zou ik bijvoorbeeld kunnen zeggen dat een Pt lager dan 20 ziekenhuis opname betekent. Lager dan 25 oppassen en thuis quarantaine. Boven de 30 niets aan de hand, maar tussen 30 en 40 wel in aanraking geweest met het virus….
  Als ik wetenschapper zou zijn had ik dat aan de hand van het ziekteverloop van de getesten allemaal kunnen uitzoeken en mijn bevindingen trots kunnen publiceren…..
  Wellicht mag ik nog het predicaat wetenschapper voeren, maar ik kan niet bij de data komen. Die worden niet met ons gedeeld.
  Uiteraard zijn er wel wetenschappers die dat wel kunnen, maar daar hebben we (nog) niets van vernomen, misschien maai ik nu wel het gras voor hun voeten weg! Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat die voorspellende waarde er helemaal niet is!! We zien niet meer dan “besmet” en daar hoort dan een Pt waarde van <40 bij. Bravo!
  Welk belang zou er dan kunnen zijn om zoveel te testen? Nee ik ga ze niet noemen, ze zijn al zo vaak op deze blog van Maurice benoemd!

 9. Ik bewonder je moed dat je elke keer weer met overtuigende stukken en bewijzen komt.
  Ik deel me suf en steun je werk.
  Hoe frustrerend moet het zijn dat het lijkt alsof niemand vd regering en bijna niemand van de 2de kamer het leest.

  De pandemie is helemaal geen pandemie. Er is alleen een pittig virus zoals we om de paar jaar hebben en waar we niet wakker van liggen.
  Door het te blijven te framen als pandemie blijven mensen onzeker. En de media blijft doen alsof de hele wereld zo gek doet. Ook dat klopt niet.

  Zo langzamerhand kun je eigenlijk niet meer echt geloven dat een aantal regeringen en de WHO alleen maar last hebben van tunnelvisie, extreme angst en dat ze elkaar na-apen in het bedenken van absurde maatregelen…….
  Ik hoop het niet maar misschien is er toch ook boos opzet in het spel…….

 10. Herman Steigstra

  Maurice, proficiat met je artikel in het NTG!!!!! En nu maar hopen dat de timmerlui bereid zijn dit te lezen, chapeaux!

 11. Ik ben op zich niet zo’n fan van ‘Viruswaarheid’, al is het maar omdat men zich niet wat duidelijker distantieert van de daadwerkelijke 5G-wappies en rabiate antivaxxers, maar dit artikel is natuurlijk helemaal ráák.

  All hulde aan Koert van Rijn, verzekeringsarts en Tjerk de Haan, medisch socioloog – hoe dapper moet je wel niet zijn om tegen de huidige angst-stroom in te zwemmen zoals zij doen.

  Overigens las ik vandaag in een of andere column op de vrouwenpagina van de Telegraaf dat mensen die claimen dat corona wordt overschat ‘hun angsten op die manier kanaliseren’.
  *zucht* het houdt maar niet op, het houdt maar niet op.

  Het hele idee dat sommigen – wij allen hier, in ieder geval – inderdaad helemaal niet bang zijn, juist omdat wij ons baseren op harde feiten en cijfers, komt bij dat soort bange mutsen maar niet op. Maar ze krijgen wel alle ruimte om hun misvattingen weer eens onder het voetlicht te brengen.

  Nogmaals: ik ben niet bang voor een ziekte met een IFR van wellicht net 0,2%, en die dan ook nog voor het overgrote gedeelte mensen treft die sowieso al met één been in het graf staan. Echt. Niet.

  1. Bij Viruswaarheid vind ik juist dat het vrijwel altijd gaat over de inhoud. Kijk maar naar de rechtszaak tegen het RIVM (en eerder tegen de staat) en de overige artikelen op de website. Voor zover ik het begrepen heb krijgen zij inderdaad veel verzoeken om meer aandacht aan de door jou benoemde onderwerpen te besteden. Echter men is duidelijk in de boodschap dat het nu juist volledig gaat over het tegenhouden van de spoedwet en de Corona maatregelen.

  2. Zo is het helemaal. Opvallend dat positief geteste sporters bij een controle test vrijwel allemaal negatief testen. Ophouden met deze ziekte groter te maken dan het is.

 12. Mijn excuses, mijn commentaar was eigenlijk bedoeld als reactie op de post van Ginie de Vries.
  Wellicht kan het daar nog naar toe verplaatst worden?

 13. De premier had het vandaag ook over de handjes kapotwassen.
  Dat zou goed zijn tegen virussen. We hebben namelijk weer een nieuwe positivetestengolf.

  Op de site van het RIVM staat dat virussen na drie minuten van de handen verdwenen zijn.
  Dit zou dus normaal gesproken door de bacteriën zijn gedaan. Gezonde handen zijn zeer goed bestand tegen virussen.
  Om meerdere redenen heb ik het handen wassen tijdens de “pandemie” zeer discutabel gevonden.
  Gelukkig heeft de staats media meerdere artikelen geplaats over het nut van bacteriën.

  https://nos.nl/artikel/2149492-ziek-worden-van-je-handen-wassen-hoe-kan-dat-dan.html
  https://nos.nl/artikel/2149439-gezondheidsraad-van-antibacteriele-zeep-kan-je-juist-ziek-worden.html

  En zo is er meer over te vinden…..
  Het is naar mijn mening algemeen bekend dat teveel hygiene juist zorgt voor overgevoeligheid
  voor virussen en bacteriën die ziektes kan veroorzaken.

  Dit zou ook een verklaring kunnen zijn voor minder zieken in landen als India en Afrika.
  Er wordt ook voorbij gegaan aan wie en waar mensen vooral ziek worden.
  Tipje van de sluier is dat; het eetpatroon en de leeftijd samenhangt met de verschijnselen van ons herontdekte virus.

 14. Zoals ik al schreef na een vorig artikel: Mark Rutte moet moed tonen, en zijn eigen corona gemaksbubbel doorbreken. In ons belang, en ter bevrijding van zichzelf. Pas dan wordt de beste regeringsleider van de laatste 2 decennia werkelijk een staatsman. Hij verdient het, wij verdienen het.

 15. Maurice,

  Ik denk dat het verkeerd is om v.Dissel&Co te bashen, zij zijn immers ook maar een partij die de politiek adviseert hoe de corona crisis te managen, en de politiek is niet verplicht om deze adviezen op te volgen, de politiek bepaalt het beleid, waarvoor ze ook verantwoordelijk zijn. In die zin denk ik dat v.Dissel&Co jouw vaak als een lastig insekt ervaart en ze zullen denken als je het zo goed weet moet je niet bij ons zijn maar bij Rutte (en zo is het ook).

  Dit land wordt bestuurd door de politiek en het staat ze vrij om zich te laten adviseren door wie ze maar willen. Het kiezen van de juiste adviseurs is wat grotendeels het succes van politici bepaalt.

  Tot nu toe heeft Rutte zich laten adviseren door v.Dissel&Co maar hij is er inmiddels wel achter dat dit geen onverdeeld succes is geworden, sterker nog op bepaalde punten is hij domweg op het verkeerde been gezet, want terwijl jij de wereld in riep “Ventilatie,Ventilatie,Ventilatie” (en dat moet Rutte ook gehoord hebben) riep v.Dissel&Co “Onzin,Onzin,Onzin” en zo heeft Rutte de zomer ongebruikt laten passeren om nu, terwijl de R in de maand is, tot de conclusie te komen dat er grote problemen ontstaan zijn met de ventilatie in scholen en verpleeghuizen.

  Rutte beseft inmiddels dat hij steken heeft laten vallen en dat heeft hij ook ruiterkijk toegegeven, hij heeft gezegd dat hij zich breder had moeten laten adviseren, ondermeer door jou. Ik denk dat jij je ook ruiterlijk moet opstellen naar Rutte en aansturen op een goed gesprek, vind je ook niet??

  1. Eric Peters

   Ik lees het stuk, inhoudelijk kan ik me ermee vinden maar begin wel langzamerhand een beetje het idee te krijgen dat ik telkens een andere samenvatting van hetzelfde boek ben aan het lezen. Niet fout natuurlijk maar constant blijven herhalen is ook geen vooruitgang.
   Ik werd wel getriggerd door de 2 gerefereerde onderzoeken waarin wordt “aangetoond” dat: “het virus in aerosolen ook daadwerkelijk urenlang virulent is”. Met name omdat op andere plaatsen wordt gesteld dat het virus nog niet eens is geïsoleerd. Als je het niet hebt, hoe kun je dan meten of het actief is?
   Ik heb de referenties gelezen en moet dan concluderen dat bij de eerste referentie de test is gedaan met 2 andere corona virussen (waaronder Sars-Cov1) en bij de andere test hebben ze toch ook alleen maar RNA sporen getest.

 16. Beste Maurice,
  via
  https://www.ad.nl/binnenland/maurice-de-hond-staat-in-groot-medisch-vakblad-laat-de-critici-maar-komen~a985afa5/
  kwam ik op de link terecht:
  https://www.ntvg.nl/artikelen/virustransmissie-bij-covid-19/volledig

  Deze heb ik door gemaild naar het RIVM en is mede gericht aan het OMT met het uiterst dringende verzoek dit serieus te nemen en hier op te handelen. Het is beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald heb ik erbij geschreven. Het zal wellicht niet zo een indruk maken, maar hoe meer mensen het ze laten weten hoe belangrijk het aerosolen verhaal is hoe beter. Een ding kunnen ze zo meteen niet meer zeggen, namelijk: Wir haben es nicht gewusst!

  Misschien is het een idee om mensen op te roepen om deze link:
  https://www.ntvg.nl/artikelen/virustransmissie-bij-covid-19/volledig
  massaal naar het rivm te mailen: rivm@info.nl

 17. Wij lachen als hardwerkend gezin en zeggen “bananenrepubliek” en worden daarna verdrietig en gaan weer verder. De tijd wordt opgeslokt door twee banen en 3 kinderen. Wij klagen niet. Dan heb je denk ik al meer dan 50% van de bevolking hoop ik. Wat ik niet begrijp is dat deze informatie. ( Ik heb altijd geleerd: meten-is- weten.) niet wordt opgenomen en door Rutte en RIVM. Ben ik nu zo slim of zijn zij nu zo dom. Ik ben bang dat heel werkend Nederland compleet klaar is met het regiem Rutte met zijn vrind van het RIVM. Waarom staat VVD zo hoog in de peilingen? Wat ze beloofd hebben is nimmer waargemaakt? Ik snap wel dat ze niet meer kunnen toegeven dat Aerosolen een hoofdrol spelen. Dat is toch wel heel moeilijk om dat te erkennen. Zoveel mogelijk de cijfers en wetenschap buiten de mainstraimmedia houden en het volk stom houden. Het volgende baantje van de heren en dames is weer in zicht als burgemeeste oid.

 18. Hildo Haenen

  Dat wordt preventieve quarantaine voor onbepaalde tijd voor jou, Maurice. Met de publicatie van een wetenschappelijk artikel ben je duidelijk te ver gegaan .

 19. Voortbordurend op de post van GJ Mengerink, onderstaand artikel trok vorige week mijn aandacht.

  Waarschijnlijk heb je niet eens dure HEPA filters nodig om een ruimte flink op te schonen, maar volstaan eenvoudiger/goedkopere varianten.
  En wellicht is ook geen speciale machine/installatie, om toch al een flink verschil te maken….

  Één en ander is getest in het lab van een luchtfilterfabrikant:

  https://www.wired.com/story/could-a-janky-jury-rigged-air-purifier-help-fight-covid-19/

 20. Ik betwijfel het doel van dit artikel. Er wordt één onderzoeksverslag uitgelicht dat alles ondersteunt dat in het totaal van dit blog staat, daaraan wordt gekoppeld dat het uit het verleden komt (dat geldt voor alle onderzoeksverslagen), in de titel is de link met Ruttes opleiding al gelegd en de indirecte boodschap lijkt vervolgens te zijn: “Rutte is niet helemaal ongeschikt, maar als je goed nadenkt, onder de huidige omstandigheden wel ongeschikt.”

  Bij mij rijst nu de vraag: “Is er rondom dit blog een verborgen agenda?” Zou die agenda kunnen zijn dat er binnen nu en een paar maanden (afhankelijk van het gemeten site-bezoek) een (alweer) nieuwe partij wordt opgericht? Zou die agenda kunnen zijn dat deze site als nevendoel heeft de PvdA weer ‘op te peppen’?

   1. Misschien is het verstandig eerst iets te bekijken over wat een complottheorie is. Ik mis in mijn reactie echt een paar belangrijke elementen. Mocht je bedoelen “achterdochtig over de ‘agenda'”, dan heb ik volgens mij aangegeven waar die (overigens lichte) achterdocht vandaan komt.

    Overigens wel fijn dat ik je gevoel voor humor schijn te hebben opgeroepen.

 21. Beste Maurice en reageerders Ik heb in mijn leven 8 jaar gewerkt in een tamelijk gesloten binnen omgeving, ieder jaar had ik zware griep, daarna werkte ik in een open omgeving en nooit meer griep gehad, ik zie hierin een bevestiging van uw onderzoek

 22. Hoi Maurice,
  Gefeliciteerd met de erkenning in het NTVG!! Eindelijk!!

  Waar ik me wel een beetje zorgen over blijf maken zijn de andere maatregelen. Deze zijn allemaal erg slecht voor onze gezondheid. Hoe sta jij hierin?

  Misschien kunnen wij ons aansluiten bij de Belgische artsen http://omgekeerdelockdown.simplesite.com/446907321

  In Nederland is door Evelien Peeters hetzelfde geprobeerd met een brandbrief, maar toen niet gelukt. Twee landen samen?

 23. Hoi Maurice,
  Gefeliciteerd met je artikel in het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde.
  Ik neem je al vanaf het begin van je covid inspanningen serieus over dit onderwerp. Nu maar hopen dat de gevestigde orde eindelijk de oogkleppen afdoet.

 24. Aan Degene die een mondkapje vergelijkt met een sjaal :- probeer eens wat water te scheppen met een normaal mondkapje. Lukt het? Goed gedaan, je krijgt een 10!

 25. Wat ik mij nu al tijden afvraag: Het het niet mogelijk met een mobiel apparaat alle virusdeeltjes uit de lucht de doden? Dat moet toch vrij goedkoop ontwikkeld kunnen worden door een TU.
  Dat is toch een goedkope oplossing voor gesloten ruimtes.
  Er zijn al van die apparaten op de markt, maar ik hoor hier heel weinig over ( zelfs op deze site).
  Waarom niet meer aandacht en energie hiervoor?

 26. En de geschiedenis (van Rutte) herhaalt zich weer.
  Bezorgd over de hogere “besmettingen” beraden ze zich weer op maatregelen.
  Niet de cijfers in perspectief plaatsen, meer testen is meer “positieven”, en ga zo maar door.
  En iets wat helemaal NOOIT de revue heeft gepasseerd is de ongeschiktheid van de PCR test om sowieso “besmettingen” vast te stellen. Er is een club die goed geld verdient aan al deze testonzin en maatregelen.

 27. Peter van der Nat

  Beste Maurice,

  Allereerst van harte gefeliciteerd met je eerste medische publicatie. Wat een prestatie om op 72 jarige leeftijd op een totaal ander vakgebied jezelf binnen een paar maanden zo in te kunnen vreten op een dossier dat je wetenschappenlijk publiceert. Diepe buiging.

  Menig RIVM’er zal zich verslikt hebben in zijn/haar koffie.
  You called their bluff.

  Ook de politiek/Rutte lijken je serieuser te nemen. Laten we hopen op het beste, maar bereid je voor op het slechtste.

  Er lijkt toch steeds meer een soort van groene agenda achter dit allemaal te schuilen.
  Beetje off topic, maar als je nu weer ziet hoe buitenlandse zaken (hier en elders) de toerismesector aan het kapot maken is.
  Logica qua cijfers zitten er niet achter meer. Je kan met 5 keer minder besmettingen per capita zomaar op oranje worden geslingerd.

  Kijk uit dat ze je niet voor hun eigen politieke karretje aan het spannen zijn.
  Het zal niet voor het eerst zijn dat de politiek een algemene discussie aangaat met clubjes/organisaties die zij zelf subsidiëren.

  1. Het is geen wetenschappelijke publicatie. Hij heeft een publicatie in de rubriek “ter discussie” binnen “opinie” in een wetenschappelijk tijdschrift. Het is een opiniestuk, een mening.

   Als je gepubliceerde papers, studies, onderzoeken weet van Maurice de Hond, (ook binnen vakgebied) dan zou ik dat graag zien, ik kan namelijk geen vinden via scholar.google

   1. Lees even de 200 blogs terug, die ik hier geschreven heb. Velen zijn minstens net zo goed onderbouwd als de papers en studies waar je het over hebt. En ik besteed nu liever mijn tijd om elke dag met zoiets te komen (we zitten namelijk in een grote crisis) dan veel tijd en energie te besteden om een artikel ergens geplaatst te krijgen.
    Als jij blijkbaar alleen waarde hecht aan dat soort studies en onderzoeken dan raad ik je aan je kostbare tijd niet hier te verdoen en alleen nog maar gepubliceerde, peer reviews studies te gaan lezen.
    Besef trouwens dat op deze site ik meermalen al iets geschreven en uitgevonden had (dankzij het volgens van velen wereldwijd) die in Nederland toen nog lang niet bekend waren of werden onderkend.
    Ik snap gewoon niet waarom iemand, die blijkbaar zichzelf heel slim en intelligent vindt, haar tijd alleen verdoet met het zoeken naar spijkers op laag water.

 28. gerdo wenting

  Onder toegevoegd is weliswaar een Duits artikel maar het onderstreept het zoveelste belang van de Aerosolen. Hoeveel vertrouwen moet je nog hebben in het RIVM/WHO/OMT/Politiek omdat ze het virus misbruiken als “angst” om er allerlei zaken door te drukken ten koste van de gezondheid van de Nederlanders. Zelfs de rechters zijn niet meer onafhankelijk wat blijkt.
  De verborgen agenda om flink veel geld te verdienen op basis van angs.
  Het grote verdien model Angst.

  https://www.deutschlandfunk.de/covid-19-welche-rolle-aerosole-bei-der-uebertragung-des.1939.de.html?drn:news_id=1170375

 29. De extra stijging van coronabesmettingen deze week slaat neer in een aantal steden, waarbij mij opvalt dat het veel studentensteden betreft. In brabant waar ik woon bv Tilburg en Eindhoven. Mogelijk een gevolg van gezellig bijeen komende studenten die elkaar besmetten op feestjes binnenshuis of gewoon in studentenhuizen die ook vaak krap en slecht geventileerd zijn. Het wordt met de dag vreemder dat mensen het grote belang van aerosolen in slecht geventileerde ruimtes zo gemakkelijk terzijde schuiven. Helaas zal de wal eerdaags het schip keren.

 30. Ik begrijp de overheid wel. Wanneer Rutte c.s. nu ook aerosolen als belangrijke virusverspreiders zouden aanmerken, dan zouden ze ook met maatregelen moeten komen. Helaas is er nog geen standaard waaraan ruimtes moeten voldoen om als “gegarandeerd virusvrij” te kunnen worden betiteld. Kost dit werkelijk €500 per aanwezige (medewerker/bezoeker) zoals Fahmi Yigit beweert of kan het ook goedkoper? En als er dan al een standaard is, hoeveel draagt de overheid bij om die aanpassingen door te voeren? Alleen als ook deze vragen zijn beantwoord, kan Rutte c.s. zijn beleid aanpassen.

  1. Je zou dat is over tien jaar moeten uitrekenen.
   Los daarvan ben ik er wel van overtuigd dat we nu al veel meer dan 500 euro per persoon hebben uitgegeven.

   1. Tel daar nog eens bij op dat als we ruimtes corona-proof maken, ze meteen ook een stuk meer influenza- en rhino-proof worden. Ziekteverzuim in Nederland zal spectaculair dalen!

 31. Herman Steigstra

  Beste Marc,
  Fijn dat je meeleest! Straks moet je waarschijnlijk je handtekening zetten onder de goedkeuring van het vaccin, dus is het denk ik handig om wat tips te hebben, waar je straks op moet letten.
  Het belangrijkste is natuurlijk dat we er qua gezondheid op vooruit gaan. Het corona virus heeft rond de 6000 overlijdens gekost. Laten we daar voor het gemak 11000 mensen bij op tellen die er permanente gezondheidsproblemen over houden. Kom ik op 17000 “slachtoffers” dus 1 op 1000 inwoners.
  Inmiddels weten we veel meer hoe we het virus moeten behandelen, dus laten we aannemen dat bij een mogelijke tweede golf slechts 1 op de 2000 er iets aan overhoudt.
  Het beste vaccin zal het beter moeten doen, anders schieten we er niets mee op.
  Nu komt de statistiek! Om dit met 90% zekerheid te testen (beter is denk ik niet nodig), heb je 100 maal deze 2000 nodig, dus 200.000 proefpersonen. Als je alleen de korte termijn effecten wilt weten, ben je daar over zeg 3 maanden mee klaar. Maar als je ook wilt weten of er op langere termijn schadelijke bijwerkingen zijn, heb je meer tijd nodig. Je wilt ook geen handtekening zetten onder een softenon-achtig scenario.
  Ik hoop dat je hier iets aan hebt om straks in alle wijsheid keuzes te maken!

 32. Een vriend van mij zit bij het team dat de testen doet. En die schrijft vandaag dit

  “Even vanuit de praktijk van de afsprakenlijn: we zijn nog steeds mensen aan het inplannen voor testen; tijd voor testuitslagen doorbellen is er niet meer dus mensen moeten nu veel langer op hun uitslag wachten. Als ik de cijfers van wachtenden nu zie gaat dit vandaag of morgen nog ontploffen”.

 33. Bovendien blijkt dat het covid 19virus veel langer op oppervlakten intact blijft dan andere influenzavirussen. Dus de kans is zeer groot dat covid19 in de lucht ook langer intact blijft.

 34. Beste Maurice,
  Gefeliciteerd met de publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Eindelijk erkenning en geloof mij het zal gelezen worden. Ook door Rutte.
  Wat mij ongelooflijk is tegengevallen bij (sommige) wetenschappers is het gebrek aan de wetenschappelijke grootheid van geest. Ook bij deze groep “Wetenschappers” is niets menselijks hun vreemd. Groot in het kleine en klein in het grote. Nogmaals proficiat. Succes!

 35. Edwin IJpeij

  Bingo!!! Bij het lezen van jouw blog kwam de volgende gedachte bij me op: hoe verhouden de intrinsieke R0’s van SARS-CoV2 en TB? Ook al omdat Van Dissel het grote verschil met mazelen aanduidde. En wat blijkt?

  “Although the data for SARS-CoV-2 are still emerging, the early data indicate that
  The R0 value for TB in low-incidence countries can be below 1, so there may be little chance of infecting others. However, in low-income
  settings with a high TB burden, the R0 value for TB has been as high as 4.3 in China (2012) and 3.55 in Southern India (2004 to 2006). The R0 value for TB is variable as it is also affected by other factors such as environmental conditions and the health of population, so in settings with more TB in general, crowded living conditions and risk factors such as malnutrition and HIV, the R0 value is higher”.

  Je kunt dit op meerdere plaatsen vinden maar deze maakt meerdere vergelijkingen tussen TB en COVID-19: https://www.theunion.org/news-centre/covid-19/body/2020_03_25_FAQ-Version-1-English-1.pdf

 36. Maurice vanavond bij Op1, samen met de longarts die meegeschreven heeft aan het artikel in NTVG. Gefeliciteerd!

  Het RIVM was natuurlijk ook gebeld om iemand te leveren maar daar kregen ze spontaan een verschrikkelijke hoestbui dus hebben zich in aller ijl begeven naar de dichtsbijzijnde teststraat. Tijdens het wachten hebben ze zich verdiept in wat een False Positive nu eigenlijk inhoudt. Het kwam nu zo dichtbij…. Tsja, als de Van Dissel van de Tour de France een positivo kan worden, dat kan de echte Van Dissel dat ook.

  Wat betreft de cijfers vandaag meer testen en meer positivo’s. Volgens het NOS-journaal minder ziekenhuisopnames afgelopen week -> dat klopt niet!

  Het aantal van afgelopen week was ongeveer stabiel (rond de 23) maar de nagekomen meldingen van weken eerder (18) waren fors lager (twee weken geleden warden dat er meer dan 50) -> een signaal dat de vakantieperiode toch echt afgelopen is. Iedereen zit weer op z’n post en geeft braaf de gegevens door.

  Het reproductiegetal (volgens mijn model gebaseerd op ziekenhuisopnames) zit al sinds 3 augustus onder de één en heeft een laagste waarde op 10 augustus. Daarna stijgt het weer licht tot net onder de één. Hier zit een duidelijke correlatie in met de hittegolf die we in augustus gehad hebben. Wat dan de bepalende factor is is niet duidelijk, is het zonlicht, concentratie pollen, temperatuur, buiten zitten in plaats van binnen…?

  Vriendelijke groet, Hans

  1. Meerdere redenen lijkt me.
   Sowieso overlijden er altijd meer mensen tijden een hittegolf.
   Daarbij komt dat ze nu waarschijnlijk de pcr test doen. (voor of na t overlijden?)
   Dus de mensen die het gehad hebben en nu sterven aan de hitte testen positief op corona.
   Daarbij was het zo heet dat de mensen juist binnen gingen zitten met de ramen dicht en de airco aan. Dat is gebleken geen goede combinatie te zijn.

 37. Uit het NOS liveblog,
  https://nos.nl/liveblog/2347278-meer-regio-s-frankrijk-op-oranje-51-besmettingen-bij-nijmeegse-kroeg.html

  “Jonge mensen hebben minder last van dit soort virussen’
  Volgens Aura Timen van het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het coronavirus milder wordt. Het lage aantal ziekenhuisopnames komt doordat het virus nu vooral circuleert onder jongeren.”

  Vers uit de bangmakerijfabriek nu via Aura Timen.
  “NU circuleert het virus vooral onder jongeren”.
  Dat was bij de start van de uitbraak van Corona natuurlijk toen niet zo.
  Dat was met carnaval in Brabant en wie gaan er nu nog naar Carnaval?
  Ja, die oudjes van 70 en 80 jaar en vooral mensen met onderliggende klachten gaan naar carnaval.
  Daar ga je toch niet naar toe als je jong bent, tuurlijk niet.
  En nu gaan die jongeren mogelijk na 6 maanden even bij oma en oma langs.
  Of ze zien pa en ma eens na 6 maanden om de was te laten doen.
  Ja, dat is heel gevaarlijk en een garantie voor een tweede golf.
  En dat moeten we allemaal gaan geloven.
  M’n tante op een houtvlot mevrouw Aura Timen.
  Ga je eigen familie gek maken.

  En verder onderop bij dezelfde blog,
  “Meer positieve tests, maar minder opnames en doden”
  En,
  “Het aantal doden en ziekenhuisopnames nam tegelijkertijd juist af. De GGD’s hebben afgelopen week 43 nieuwe ziekenhuisopnames en 17 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om 57 nieuwe ziekenhuisopnames en 24 doden.”
  En,
  “De openstelling van de scholen speelde volgens het RIVM geen significante rol bij de stijging van het aantal besmettingen. Als er mensen werden besmet op scholen, waren dat vooral volwassenen die elkaar besmetten, aldus de instantie. De meeste besmettingen vonden thuis plaats.”
  Nu zijn het ineens geen jongeren, nee, “vooral volwassenen die elkaar besmetten” maar besmettingen op scholen spelen geen “significante rol”.
  En waar? Ja tuurlijk “De meeste besmettingen vonden thuis plaats”.
  En om het af te maken,
  “Sommige opnames en overlijdens waren dan ook niet afgelopen week”.
  Wat wel een feit is dat het RIVM alles uit de kast haalt om Nederland vooral bang te krijgen en te houden.

  1. Herman Steigstra

   Goed nieuws : Engelse wetenschappers suggereren dat het gebruik van mondkapjes bijdraagt tot immuniteit. De afgevangen druppels worden na enige tijd uitgeblazen als aërosolen, maar met een ongevaarlijk lage concentratie. Dat prikkelt het immuunsysteem tot immuniteit is de veronderstelling.

  2. @rob flink: je bent de apres-skiers boven de 80 met meerdere onderliggen kwalen vergeten in je analyse.

  3. Helemaal raak die analyse, en dank voor het zo broodnodige sarcasme!

   “Het lage aantal ziekenhuisopnames komt doordat het virus nu vooral circuleert onder jongeren.”
   Ik erger me al geruime tijd aan dit soort belachelijke onzin.
   Het komt bij onze corona-bobo’s kennelijk niet in de bovenkamer op dat het heel wat plausibeler is dat die jongeren óók in februari – maart in grote getale besmet zijn geraakt, maar …. ze werden, en worden, er nou eenmaal niet ziek van!
   Destijds werden alleen mensen met (ernstige) klachten daadwerkelijk getest, dus waarschijnlijk zijn 10.000’en, zo niet 100.000’en gevallen van ‘jongeren’ (lees: 70-minners) met een besmetting nooit opgemerkt. Waarschijnlijk hebben ze het zelf nooit door gehad. Zoals diverse van mijn vrienden – mensen van tussen de 45-55 jaar – zelf hebben opgemerkt, “ja, ik heb in maart wel een even een stevige griep gehad, maar die is weer gewoon vanzelf over gegaan” – dat zou toch heel goed corona geweest kunnen zijn?
   Je zou zeggen, dit is een gevalletje ‘1+ 1=2’, maar kennelijk niet voor de ‘deskundigen’.

   Serieus, je kan toch echt geen andere conclusie trekken dat alles, werkelijk ALLES, bewust in het teken staat van de aanhoudende bangmakerij.

 38. Anton Greefkes

  Wat ik niet begrijp dat de “besmettingen” toch alleen maar bijdragen aan de groepsimmuniteit. Dat besmet niet betekend dat je dan ook ziek bent. Dat mensen die positief getest zijn “beterschap” wordt gewenst, terwijl in het pre-covid19 tijdperk “gezondheid” werd geroepen als je nieste.
  Overigens heeft mijn vrouw als kind polio heeft opgelopen en daar al haar hele leven (inmiddels 70) de gevolgen van ondervindt Tijdens de poliouitbraak in 1951 had zij mazelen gehad. Zij wijt het aan die mazelen dat zij bevattelijk bleek voor de polio.
  Haar broers en zussen die zoals te begrijpen met haar onder één dak leefde, werden niet getroffen door de polio. Polio een ziekte die het zenuwstelsel ernstig op de proef en tot de dood kan leiden. Het poliovirus dat altijd in het lichaam aanwezig blijft en zijn slopend werk voortzet.
  Kennelijk was de weerstand tegen het virus bij mijn vrouw verzwakt door de opgelopen mazelen.
  Broers en zussen, was hun immuunsysteem opgewassen tegen het poliovirus.
  Een ander geval ia dat mijn vader vanwege verzetsactiviteit in Duitse gevangenschap (Siegburg) daar vlektyfus had opgelopen maar aansluitend ook TBC.
  Eenmaal na de oorlog weer thuis, zijn mijn ouders vanuit Amsterdam naar Ede verhuisd omdat mijn vader in de gezonde boslucht een jaar moest kuren. (Mijn moeder vond het geen goed idee dat hij na drie jaar in Duitse gevangenschap ook nog eens een jaar in een sanatorium moest kuren).
  Mijn vader had dus TBC, nadien werd ons gezin gecontroleerd op TBC met van die krasjes in de bovenarm. Alleen mijn jongere zuster reageerde positief op die “krasjes” de rest van mijn broer en zusters niet. Kennelijk hadden die goede weerstand tegen TBC.
  Dus waarom krijgt het menselijk immuunsysteem maar zo weinig waardering? Terwijl dat al de levende wezens al miljoenen jaren zo afdoende beschermt. Klaarblijkelijk zijn externe oorzaken de enige reden, luchtvervuiling, slechte of juist te strikte hygiëne er de oorzaak van dat het immuunsysteem ontregeld raakt.
  Hoe kan het dat influenzavirus bij ons zolang wij ons kunnen heugen zonder merkbare klachten aan onze deur voorbijgaan
  Zomaar wat vragen die bij ons rijzen.
  En had vaccin wat ons beloofd wordt als wondermiddel, zolang het niet eerst uitgebreid getest is laten wij dat aan ons voorbij gaan. Aan ons lijf geen polonaise

 39. Cindy de Kok

  Dank dank! Heel fijn dit geluid. Een heel diepe buiging voor jou Maurice. Je bent een echte doorzetter; een man met een missie!

 40. Herman Steigstra

  Beste Maurice,
  Ik zag op AD deze link voorbij komen:
  https://m.hln.be/wetenschap-planeet/medisch/wetenschappers-delen-nieuwe-theorie-kunnen-mondmaskers-helpen-bij-het-opwekken-van-een-immuunrespons-tegen-het-coronavirus~a681efc9/
  Het idee is dat door het dragen van mondmaskers variolatie optreedt. Een daardoor lagere dosis van het virus zou leiden tot immuniteit.
  Zou datzelfde effect niet optreden gewoon door op deze aardbol te verblijven en voortdurend een lage dosis virus in te ademen?

 41. ANJ Pieters

  Beste Maurice,

  Het komt mij voor dat RIVM/OMT en kabinet precies in dezelfde angst bekrachtiging gevangen zitten als iemand met een angst neurose: door angst gedrag en vermijding bekrachtigen ze de angst; en daarmee weer het angst gedrag en vermijding etc.: het ideale recept om de angst steeds grotere en disproportionele vormen te laten aannemen.

  Groet,
  Bram

  1. Gerrie Reintjens

   Beste Bram, geen verkeerde gedachte, alleen denk ik dat deze gedachte dan niet direct bij zoveel personen tegelijk aanwezig kan zijn. Buiten deze gedachte denk ik dat Rutte, Grapperhaus en De Jonge lijden aan een andere neurose. Geen idee welke, maar dat is niet erg. Zij roepen ook maar iets!

 42. Hoi Maurice, ik sluit me aan bij alle complimenten. Publicatie in NTG en ook bij Thijs in Op1. De vergelijking met de copernicaanse wending en de massa-psychologie verklaren veel. Bedenk wel dat Galilei met name problemen kreeg toen hij op de persoon van de paus ging spelen (zie de wiki). Er zal nog het nodige moeten gebeuren om de publieke opinie en het beleid mondiaal en landelijk ‘om’ te krijgen. Ik baal enorm van de nodeloze angst, beperkingen en schade. Als de analyse niet klopt, dan ook de maatregelen niet.

 43. Kan iemand mij uitleggen waarom De Jonge praat over een gemiddelde ziekenhuisopname gemeten over 3 dagen vandaag van 7,7. ik zie dat niet terug in de grafieken op de site van de rivm. deze is gisteren toch geupdate?
  Ik tel 24 opnames over de afgelopen week.

 44. Rutte moet gewoon lekker geschiedenis gaan geven. Van menselijk gedrag, het effect van angst op de menselijke psyche heeft hij geen kaas gegeten blijkt maar weer. Ook heeft hij totaal geen idee wat alle effecten van de maatregelen zijn en zijn dooddoeners als: ‘je kunt nu weer een biertje drinken op het terras’ tonen aan dat hij totaal geen empathie en inlevingsvermogen bezit. Het gaat erom dat de maatregelen alle aspecten van de samenleving schade doen, ook de volksgezondheid. Helaas zullen al die gevolgen pas komende jaren echt duidelijk worden.

  Hierbij overigens nog een superspread event: http://ftp.iza.org/dp13670.pdf

  Hoewel hierbij geen enkele besmettingroute is uit te sluiten toont het wederom het belang van superspreading events aan bij de verspreiding van het virus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
“Ze kunnen niet eens de pandemie voorspellen, die ze zelf hebben veroorzaakt” - 71056
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963