Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid-19 heeft ook de griep in Brazilië

Onthullend GGD-rapport over Maassluis, waar is de logica? - 9215
Samenvatting van het artikel

Volgens de WHO is de verspreiding van het corona virus niet seizoensafhankelijk. Een bestudering van de cijfers per deelstaat van Brazilië toont echter aan dat het verspreidingspatroon van Covid-19 opvallend veel overeenkomsten vertoont met dat van influenza.

Lees volledig artikel: Covid-19 heeft ook de griep in Brazilië

Leestijd: 3 minuten

Covid-19 heeft ook de griep in Brazilië

Al meerdere keren heb ik aangegeven dat het verspreidingspatroon van Covid-19 lijkt op die van influenza. In dit blog heb ik dat uitvoerig beschreven. En ook hier.  In de landen boven 30gr. NB en onder 30 gr. ZB in hun winters (daarom zie je nu de uitbraak in Melbourne en lijkt Nieuw Zeeland ook in de gevarenzone te komen. Daartussen zijn de griepperiodes tijdens de regenseizoenen (zoals die nu in India heerst).

Maar volgens de WHO zouden er geen seizoenseffecten zijn,

Twee maanden geleden liet ik al zien dat er een relatie leek te zijn in Brazilië tussen de griepseizoenen en de regio. Het loopt daar van het Noorden (rondom de Evenaar) naar het Zuiden (rond de 30 graden ZB) en lijkt het regenseizoen te volgen.  Voor het begrip van de verspreiding van het virus is het van belang te onderkennen of het al dan niet een patroon volgt dat lijkt op die van de griep.  Links een overzicht wanneer in de afgelopen jaren in Brazilië het hoogtepunt van de griepgolf lag in relatie tot de breedtegraad van de hoofdstad van die provincie. Rechts het aantal geconstateerde besmettingen gedeeld door het aantal inwoners per 22 juni 2020.

Covid-19 heeft ook de griep in Brazilië - 8235

Patroon

Als het virus wel het patroon van de griepseizoenen volgt, dan kan de huidige periode in West-Europa beschouwd worden als een soort tussenfase, met andere kenmerken dan wat er gaat gebeuren als het herfst/winter wordt in ons gebieden. Daarom is een nadere analyse van Brazilië interessant.

Van een van de vaste bezoekers aan deze site, Peter van der Nat, kreeg ik die analyse over de huidige situatie in Brazilië en de relatie met de grieppatronen in dat land. Peter werkt als actuarieel rekenaar veel met data en modellen. Hij volgt de ontwikkelingen in Brazilië intensief. Dit is zijn verslag:

De ontwikkelingen in Brazilië

Naast dat wij de Nederlandse situatie op de voet volgen, volgen wij ook die van Brazilië omdat de roots van mijn vrouw Rosa in de Amazone van Brazilië liggen.

Brazilië wordt vaak aangehaald als het land waar het helemaal mis is met corona. Zowel in aantallen als ook dat het daar maar niet ophoudt.

Brazilië heeft zeker geen goede corona statistieken, maar de basale logica dat je een land met ruim 12 keer meer inwoners, ook in deze verhouding moet zien, ontbreekt vaak in de emotie.

Maar ook wordt Brazilië nu gezien als een land waar de uitbraak maar niet wil stoppen. En dit kan van belang zijn over de algemene discussie over corona. Volgt het wel het patroon van de griep, zoals Maurice de Hond stelde? Is het helemaal niet zo seizoensgebonden? Indirect ligt hierachter, is het in Europa nu redelijk onder bedwang vanwege voornamelijk het weer of door de maatregelen?

Als we naar de volgende grafiek over geregistreerde overlijdensgevallen in dat land kijken zien we inderdaad dat de curve maar niet wil zakken. Bewijst dat toch vooral maatregelen ook belangrijk zijn?

Covid-19 heeft ook de griep in Brazilië - 8196

Echter, Brazilië is een enorm land.

Veel groter dan de EU. Van Noord tot Zuid meer dan 4.300km. Vanuit Nederland gezien zit je dan ergens diep in Afrika. Klimatologisch kent Brazilië ook vergelijkbare enorme verschillen.

Als je vervolgens kijkt naar de diverse deelstaten, dan zie je wel de herkenbare grafiekfiguren terug die wij ook in Europa zagen.

In het tropische Noorden is de piek van de sterfgevallen al geweest rond eind mei. Dus die van de besmettingen rondom 1 mei. Zie als voorbeeld de staten Amazonas en Pará:

Covid-19 heeft ook de griep in Brazilië - 8197

We hebben vervolgens gekeken naar alle deelstaten van Brazilië en daar een heat-map van gemaakt. Deze geeft aan wat de trend qua curve nu is per staat. (Donker)groen, de piek van de curve is al geweest. Geel, de deelstaat lijkt nu op de piek te zitten. Rood, een stijgende trend, de piek is nog niet of pas net bereikt.

Covid-19 heeft ook de griep in Brazilië - 8198

Als we deze heat-map bekijken lijkt de Covid-19 uitbraak in Brazilië zicht toch duidelijk wel seizoensgebonden te verspreiden, zoals de griep. De staten in het zuiden zijn dus onfortuinlijk nu pas begonnen aan de piek, als voorbeelden Rio Grande do Sul en Paraná:

Covid-19 heeft ook de griep in Brazilië - 8199

Bijna alle overige staten vertonen gelijke patronen, waarbij het grote verschil vooral het moment van aanvang is en dat vooral de ligging hier bepalend in is.  Alleen de deelstaat São Paolo laat een enigszins afwijkend patroon zien, de piek is langer stabiel en het lijkt daar ook iets eerder begonnen dan in buurstaten. Een verklaring zouden de reizigers die terugkwamen uit Europa kunnen zijn.

Het verloop van alle deelstaten kan je zien via deze link.

Ook in Brazilië heeft dus Covid-19 de griep.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.