Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Vleesverwerkende industrie – superspreading hot spots

WHO en RIVM negeren nieuwste bevindingen met enorme gevolgen - 9636
Samenvatting van het artikel

Alles lijkt er op te wijzen dat het laag houden van de temperatuur in vleesverwerkende fabrieken gunstige omstandigheden creëert voor microdruppels om langer te blijven zweven en zo de medewerkers te besmetten.

Lees volledig artikel: Vleesverwerkende industrie – superspreading hot spots

Leestijd: 2 minuten

Vleesverwerkende industrie – superspreading hot spots

Het viel mij voor het eerst een maand geleden op in de VS: arbeiders in vleesverwerkende industrie gingen in staking omdat COVID-19 was uitgebroken bij een aantal collega’s. Dat bleek slechts het begin te zijn. Inmiddels zie je ook buiten de VS grote aantallen besmette arbeiders in de vleesverwerkende industrie, maar ze zijn ook de basis voor uitbraken in het gebied rondom die fabrieken.

Er zijn twee componenten die dit soort fabrieken tot superspreading hotspots maken. Allereerst: als je naar foto’s kijkt van die fabrieken, dan zie je dat mensen heel dicht op elkaar werken.

Vleesverwerkende industrie – superspreading hot spots - 6147

Maar ik denk niet dat dit het enige is dat ervoor zorgt dat COVID-19 in die vleesverwerkende fabrieken zo toeslaat. De tweede reden lijkt te zijn dat in die fabrieken doorgaans de temperatuur wat lager wordt gehouden. Niet alleen via de koelcellen, maar ook in de rest van de fabriek. En dat creëert gunstige omstandigheden voor microdruppels om langer te blijven zweven en dus de medewerkers te kunnen besmetten. Ook is bekend dat in een koudere omgeving het virus ook langer aangetroffen kan worden op bijvoorbeeld metaal. De jury is still out. Welke van de drie de oorzaak ook is, in combinatie met elkaar heeft iedere vleeswerkende fabriek het risico om een superspreading hotspot te worden.

Het gevolg is dat in gebieden in de VS waar COVID-19 nog niet echt was uitgebroken en de weersomstandigheden eigenlijk ongunstig zijn voor een grote uitbraak van het virus, het toch gebeurt vanuit de besmette arbeiders in die fabrieken.

Met behulp van Google kwam ik o.a. deze uitbraken tegen in de buurt van dit soort fabrieken in Noord-Amerika

Als je de berichten leest dan lijkt er ook een samenhang te zijn met het type werknemers dat in die fabrieken werkt en de wijze waarop sommige werkgevers met zieke mensen omgaan. (Toch naar het werk laten komen).

Maar ook in andere landen zien we in de media dat er bij slachterijen en vleesverwerkende fabrieken uitbraken zijn, o.a. in:

In de rest van Europa en in Nederland heb ik het soort uitbraken als in de VS niet echt kunnen vinden. Maar ik weet niet of dat betekent dat het in Europa minder het geval is, of dat het komt omdat nog niet onderkend is dat dit soort fabrieken hotspots van de verspreiding van COVID-19 kunnen zijn. Zeker als het gebeurt in een gebied waar toch al veel besmettingen zijn, wordt het wellicht niet opgemerkt.

Vleesverwerkende industrie – superspreading hot spots - 6151

Dit is een website waar je die fabrieken in Nederland kan vinden.

Het zou me niets verbazen als dit ook in Europa het geval is. Misschien weten jullie voorbeelden van uitbraken in en rondom die fabrieken?

U heeft zojuist gelezen: Vleesverwerkende industrie – superspreading hot spots.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963