Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het superspread event van 5 maart in Kessel

WHO en RIVM negeren nieuwste bevindingen met enorme gevolgen - 9646
Samenvatting van het artikel

Dit artikel neemt een bijeenkomst in gemeenschapshuis De Poart in Kessel onder de loep. Van daaruit is de uitbraak ontstaan die Peel en Maas tot de Nederlandse gemeente met de meeste ziekenhuisopnames maakte. Ik adviseer de autoriteiten om dit direct te onderzoeken, en geef aan op welke manier hier een schat aan informatie uitgehaald kan worden.

Lees volledig artikel: Het superspread event van 5 maart in Kessel

Leestijd: 5 minuten

Het superspread event van 5 maart in Kessel

De gemeente Peel en Maas is de gemeente met de meeste ziekenhuisopnamen in Nederland. EenVandaag besteedde er op 19 maart een reportage aan.

Een bijeenkomst op 5 maart in het gemeenschapshuis De Poart in Kessel is het superspread-event geweest voor de uitbraak aldaar. Via de beschikbare data is een goede indruk te geven van de impact van die bijeenkomst. Het betrof een bijeenkomst om geld op te halen voor de spierziekte van een dorpsgenote. 

Dit is de reportage die Omroep P&M ervan maakte. Hier zien we een foto van een andere bijeenkomst in dat gemeenschapshuis, waardoor een indruk te krijgen is hoe het daar binnen uitziet.

Het superspread event van 5 maart in Kessel - 5666

En dit is een foto gemaakt van  het bewuste evenement

Het superspread event van 5 maart in Kessel - 5667

Allerlei leeftijden

Het is niet echt een grote zaal. Er zouden 500 mensen aanwezig zijn geweest, voor het overgrote deel afkomstig uit Kessel. Een dorp met 4.000 inwoners in de gemeente Peel en Maas. Uit de video is goed op te maken dat er mensen van allerlei leeftijden aanwezig zijn geweest. Via de weersinformatie voor die avond kunnen we vaststellen dat de specifieke luchtvochtigheid 5,8 g/kg was.

In de rest van dit blog doe ik diverse aannames, omdat de specifieke getallen voor het dorp Kessel niet bekend zijn. Plus dat we ook weten dat het aantal doden en besmettingen in Nederland worden onderschat. Maar er is wel een heel belangrijke reden, waarom ik het onderstaande doe.

Ik laat eerst de geschatte cijfers zien, om een indruk te geven en dan kom ik met een belangrijke conclusie.

In maart werden door het RIVM het aantal geconstateerde besmettingen per gemeente geregistreerd. Dit zijn de cijfers voor de gemeente Peel en Maas tot eind maart: 310 besmettingen per 100.000 inwoners.

Het superspread event van 5 maart in Kessel - 5668

Weinig getest

Inmiddels is dit aantal 550 met de aantekening, dat omdat er in Nederland relatief weinig wordt getest, het werkelijke aantal besmettingen een factor 15 à 20 maal zo hoog kan zijn. Dat zou dus kunnen betekenen dat het percentage besmette personen in deze gemeente 8 à 11% is.

Kessel is qua inwoners een tiende van de gemeente Peel en Maas. Maar het is duidelijk de brandhaard van die gemeente. In de aanpalende gemeente Horst aan de Maas zien we cijfers die een derde zijn van de gemeente Peel en Maas. Als we aannemen dat de gemeente Peel en Maas exclusief het dorp Kessel, dezelfde cijfers heeft als Horst aan de Maas dan zou dat betekenen dat minstens de helft  van alle besmettingen van de gemeente Peel en Maas in het dorp Kessel zijn gevallen.

En dat zou betekenen dat het aandeel besmette personen in Kessel eind maart al op in de buurt van de 2.000 moet hebben gelegen en dat is 50% van de bevolking!

Daarna is het aantal slachtoffers in die gemeente alleen nog maar toegenomen. En dat is interessant omdat Peel & Maas hard op weg leek om de vruchten ta gaan plukken van de groepsimmuniteit strategie die aanvankelijk door Premier Rutte werd gepropageerd.

Ziekenhuisopnames

Sinds 1 april geeft het RIVM per gemeente alleen het aantal ziekenhuisopnamen weer. En dit zijn de cijfers voor Peel en Maas. Begin van de maand was het aantal rond de 220-, en op 19 april 310 per 100.000 inwoners.

Het superspread event van 5 maart in Kessel - 5671

Het aantal overleden inwoners van deze gemeente is op 19 april 56 (129 per 100.000 inwoners). De gemeente staat hiermee in Nederland op de 6e plaats. Boekel kent er bijna 200 per 100.000 inwoners. (De ervaring leert op basis van CBS tellingen van de burgerlijke stand, dat er een onderschatting van ongeveer 100% is van het aantal COVID-19 doden. Dus wellicht is het aantal overledenen in deze gemeente ook het dubbele).

Met al deze informatie is nu een beeld te geven van het gevolg van dit superspread event.

Er waren enkele honderden aanwezig. Aangenomen mag worden, dat daar mensen aanwezig waren die in de twee weken ervoor tijdens Carnaval besmet zijn geraakt, zonder dat ze beseften dat ze besmet waren.

Onderschatting

10 dagen na het evenement in Kessel, kende de gemeente 30 “officieel” besmette personen. Met inachtneming van de onderschatting van de besmette gevallen schat ik echter in, dat er op dat moment al rond de 300 mensen in de gemeente besmet waren. Dat zou betekenen dat 75% of meer van de aanwezigen op die avond besmet zijn geraakt.

Volgens het reguliere verloop van de verspreiding kan iedere besmette persoon na ongeveer 7 dagen een ander hebben besmet. Dus zelfs zonder superspread effect zou eind maart al 50% van de bewoners van Kessel kunnen zijn besmet. Ook is interessant of tussen 5 en 20 maart kerkdiensten zijn geweest en of die ook nog tot extra besmettingen hebben geleid. Na 23 maart het tempo van de besmettingen door de afgekondigde maatregelen aanzienlijk gedaald.

Gezien de opgegeven aantallen lijkt het aantal overledenen aan Corona in de Kessel  ergens tussen de 40 en 60 gelegen te hebben. (De pastoor meldde in de reportage van EenVandaag het aantal van 30, maar ik weet niet of er ook nog mensen in Kessel zijn overleden die niet bij de kerk zijn begraven. Daarnaast zal het ook zo zijn dat er nog mensen uit Kessel heel ziek zijn en wellicht toch nog overlijden.

Ouderen

Ik schat in dat bij het superspread-event op 5 maart in Kessel zo’n 50 a 75% van de aanwezigen is besmet met het virus. En dat zij er in de weken daarna voor hebben gezorgd dat tussen de 40% en 60% van de gemeente is besmet. (Dat zouden 1.600 tot 2.400 personen zijn). Dit leidt inmiddels tot 40 a 60 doden. 10% van de bewoners in Kessel is boven de 75 jaar. Het sterfterisico van besmette ouderen is beduidend groter dan van de mensen onder die leeftijd. (75% van alle overledenen in Nederland is boven de 75 jaar!). Het lijkt me niet onaannemelijk dat in Kessel een vergelijkbaar patroon zichtbaar is.

Dit bovenstaande geeft een goede indruk van het enorme effect van het superspread event op 5 maart in Kessel, zelfs als de werkelijke cijfers toch wat lager zouden zijn.

Last but not least: Juist omdat het aantal besmettingen en slachtoffers in Kessel zo groot is geweest en het ook zeker is dat er sprake is van een superspread event, zou ik als RIVM en Ministerie van VWS als de wiedeweerga een onderzoek starten in de gemeente.

Ik zou van alle slachtoffers (doden en mensen, waarvan de besmetting is vastgesteld, navragen of ze bij die bijeenkomst zijn geweest op 5 maart en zo niet, of iemand uit hun gezin er is geweest. En daarnaast zou ik een steekproefonderzoek van circa 500 personen doen in Kessel om vast te stellen bij hoeveel personen een besmetting is vastgesteld.

Vragenlijst

Daar zou ik een vragenlijst bij afnemen, om vast te stellen of ze klachten hadden gehad en zo ja, welke en hoe lang. Of ze op 5 maart bij die bijeenkomst zijn geweest op 5 maart, of dat ze contact hadden met mensen die er geweest zijn. Hebben ze de kerk bezocht tussen 5 en 20 maart? Plus dat ik zou willen vaststellen wanneer de klachten begonnen en wanneer ze zijn geëindigd.

Als we dat doen levert dat een schat aan informatie op over allerlei facetten rondom de verspreiding van dit virus en ook wat nu eigenlijk het maximum percentage is van mensen die besmet kunnen worden.

Ik zou zeggen, zo snel mogelijk doen.

U heeft zojuist gelezen: Het superspread event van 5 maart in Kessel.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963