Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het grote verschil tussen de staten in de VS

Zo gaat de verspreiding van het COVID-19 virus - 9783
Samenvatting van het artikel

Dit artikel neemt de verschillen tussen de staten in de VS onder de loep om aan te tonen dat de weersverwachting zou kunnen helpen om proportionele maatregelen te nemen in relatie tot wat het tempo van verspreiding zou zijn als men niets zou doen. Neem je die factor niet mee, dan is de kans levensgroot dat het middel (veel) erger is dan de kwaal.

Lees volledig artikel: Het grote verschil tussen de staten in de VS

Leestijd: 3 minuten

Net zoals in Italië zien we ook grote verschillen in de verspreiding van COVID-19 over de verschillende staten van de VS.

Als we naar het aantal doden per inwoner kijken, dan zien we bij voorbeeld in de provincies van Rome en Napels een factor 20 minder doden dan in Lombardije (gestandaardiseerd op basis van de startdatum van de verspreiding in die provincie).

Ook in de VS zien we grote verschillen tussen de staten. In New York is het aantal doden ook 20 keer zo hoog als die in Californië en Florida.

In verschillende blogs heb ik uitgelegd dat er een sterke relatie is bij deze ontwikkeling met het weer, en dan met name de specifieke luchtvochtigheid.

Alleen de staat Louisiana daar een afwijkend patroon zien. Ik heb over het effect van Mardi Gras op 25 februari met 1.3 miljoen aanwezigen, dit blog geschreven.

Meeste doden

Om een goede indruk te geven van het verschil in ontwikkeling van het aantal doden tussen de staten, heb ik eerst een overzicht gemaakt van de 13 staten met de meeste doden (ook  gestandaardiseerd op basis van de startdatum van de verspreiding in die provincie). In deze staten samen, woont een derde van alle Amerikanen.

(Illinois loopt circa 10 dagen achter op New York qua startmoment. Daarnaast heeft die staat een tijdje “geprofiteerd” van temperaturen onder het vriespunt, wat ongunstig is voor de verspreiding van het virus).

Deze 13 staten lijken 20 dagen na de dag waarop de eerste 10 doden gevallen zijn, gemiddeld ongeveer op 15 doden per 1 miljoen inwoners te staan.

(Na 25 dagen stond New York op 50 doden per 1 miljoen inwoners en dat aantal stijgt nog steeds snel. Eind maart was het 70 geworden.)

De helft van alle Amerikanen

Nu nemen we 9 staten, waar samen bijna de helft van alle Amerikanen wonen, maar waar het tempo van de verspreiding veel en veel langzamer gaat. Na 20 dagen staan deze staten gemiddeld op 1,5 doden per 1 miljoen inwoners.  Na 25 dagen heeft Californië nu 3,3 doden per 1 miljoen inwoners. Slechts een vijftiende van de doden die in die periode in New York State zijn gevallen.

Bij de grafiek van deze 9 staten moet u bedenken dat de Y-as een factor 10 (!!) lager is dan die van de vorige grafiek.

Dan is het nog duidelijker hoe enorm het verschil is tussen deze twee grafieken.

Het is evident dat R0, het tempo van verspreiding van het virus, in de 9 genoemde staten beduidend lager is dan in de eerste 13 staten.

Het zijn vergelijkbare verschillen in verspreiding als tussen de noordelijke en zuidelijke provincies in Italië. En eigenlijk ook in alle landen in de wereld onder de 30e breedtegraad.

Vrijwel al die landen vertonen verspreidingspatronen die nog ver achter blijven op deeze 13 staten. 1 dode per miljoen inwoners wordt vrijwel nergens gehaald. op de laatste groep van 9 staten. En dat zijn landen, waar de specifieke luchtvochtigheid (evenals in die 9 staten) vrijwel steeds ruim boven de grens van 6 g/kg ligt.

Weersomstandigheden

Juist omdat het beleid van gouverneurs en regeringen er (terecht) op gericht is om de snelheid van verspreiding van het virus naar beneden te brengen, is het cruciaal dat men beseft dat de lokale weersomstandigheden een heel grote hulp-, of een even zo grote vijand zijn.

De weersverwachting helpt om maatregelen proportioneel te nemen. Dit in relatie tot wat het tempo van verspreiding zou zijn als men niets zou doen. Neem je die factor niet mee, dan is de kans levensgroot dat het middel (veel) erger is dan de kwaal.

Dat houdt o.a. in, dat de genoemde 9 staten met een gunstige specifieke luchtvochtigheid (de helft van de bevolking van de VS dus), hun maatregelen op basis van de luchtvochtigheidsprognose zouden kunnen versoepelen. Met inachtneming van voorzorgen waarbij mensen die besmet zijn of met een besmet iemand zijn omgegaan in quarantaine worden geplaatst.

Op die manier vinden we een betere balans tussen het overlijdensrisico van een groep (vooral oudere) mensen en het ernstige risico dat we lopen t.a.v. de economie en volksgezondheid op allerlei andere terreinen.

U heeft zojuist gelezen: Het grote verschil tussen de staten in de VS.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205