Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Een voorbode

Samenvatting van het artikel

Een voorbode Wat er dit weekend is gebeurd rondom het mogelijke gesprek tussen FNV-voorzitter Jongerius en Geert Wilders is een belangrijk voorbode van wat er bij de aanstaande verkiezingen gaat gebeuren en bepalend voor de uitslag van de volgende verkiezingen van de Tweede Kamer. Ten aanzien van de mening over Geert Wilders en zijn partij […]

Lees volledig artikel: Een voorbode

Leestijd: 2 minuten

Een voorbode

Wat er dit weekend is gebeurd rondom het mogelijke gesprek tussen FNV-voorzitter Jongerius en Geert Wilders is een belangrijk voorbode van wat er bij de aanstaande verkiezingen gaat gebeuren en bepalend voor de uitslag van de volgende verkiezingen van de Tweede Kamer.

Ten aanzien van de mening over Geert Wilders en zijn partij is er bij heel veel mensen geen middenweg. Of je bent (erg) positief of je bent (erg) negatief. Er zitten weinig mensen in het midden. En dat gaat grote consequenties hebben.

Terwijl ongeveer 15% van de leden PVV stemt gaf de aankondiging van Jongerius dat ze met Wilders zou spreken al zoveel commotie dat ze er vandaag weer vanaf zag. (Niet doordat ze zaterdag verkeerd begrepen was, zoals ze vandaag deed voorkomen, maar door de commotie die was ontstaan). Uit een onderzoek van 1Vandaag bleek dat de FNV-leden voor ongeveer de helft voor en voor de andere helft tegen die bespreking was. Een derde gaf aan dat ze hun lidmaatschap zouden hebben opgezegd als dat gesprek zou plaatsvinden. Ook dat geeft al aan hoe erg tegengesteld de meningen binnen een groep is.

Deze situatie van dit weekend is een voorbode van datgene wat volgens mij bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer zal gaan gebeuren. Het is namelijk mogelijk dat na de verkiezingen getalsmatig een regering van PVV+CDA+VVD mogelijk is. In de aanloop naar de verkiezingen zal de centrale vraag zijn of het CDA met de PVV in een regering zou willen gaan zitten. (De VVD sluit de PVV zeker niet uit).

Het CDA zegt doorgaans niet met wie ze wel of niet willen regeren. De kans is groot dat ze de optie van het regeren met de PVV open zullen houden. Besef echter wel dat er een aantal prominente CDA-ers zich al in de openheid hebben uitgesproken dat het CDA de PVV dient uit te sluiten. De kans is dus groot dat er (prominente) CDA-ers in de openheid gaan zeggen dat het CDA de PVV dient uit te sluiten. En als dat dan niet gebeurt door lijsttrekker Balkenende of Verhagen dan zal dat gepercipieerd worden dat het CDA wel met de PVV een regering zal gaan vormen als de uitslag die combinatie mogelijk maakt.

En dan gaat een proces werken zoals het dit weekend ook gebeurde. Ongeveer een derde deel van de kiezers van het CDA willen dat het CDA de combinatie met de PVV uitsluit. En als dat niet gebeurt dan geven ze aan dat ze twijfelen of ze dan nog CDA kiezen (hun alternatief is dan ChristenUnie of D66).

Het optreden van Wilders van de afgelopen tijd heeft de tegenstellingen tussen zijn voor- en tegenstanders alleen nog maar versterkt, en als hij niet sterk van die lijn afwijkt dan komt het CDA voor een lose-lose situatie. Wat ze ook doen (PVV uitsluiten of niet) het kost ze kiezers.

En de voorbode van die situatie hebben we dit weekend kunnen zien…..

U heeft zojuist gelezen: Een voorbode.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Terug naar de homepage

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.