Terwijl er amper verschuivingen te zien zijn in de zetelverdeling zien we een duidelijke polarisatie bij de ontwikkeling van het vertrouwen.
Lees volledig artikel: Ook bij vertrouwenscijfers zien we toenemende polarisatie
Ook bij vertrouwenscijfers zien we toenemende polarisatie
Amper zetelverschuivingen
Net zoals bij de vorige peilingen sinds de zomer laat ook de zetelpeiling van deze week weinig verschuivingen zien.
Vergeleken met de verkiezingen, die bijna 1 jaar geleden waren zien we maar drie grote verschuivingen:
- NSC daalt 16 zetels
- CDA stijgt 8 zetels
- VVD daalt 5 zetels.
De overige 13 zetels zorgden voor een stijging van 1 of 2 zetels bij 10 partijen.
Vertrouwen in regering en ministers
Het vertrouwen in de regering is 0.5 lager dan 2 maanden geleden, maar wel iets hoger dan 1 maand geleden, toen het kabinet nog aan het worstelen was met een nood- of spoedwet voor asiel. Die daling zien we ook bij de kiezers van de regeringspartijen. De daling is het grootst bij de kiezers van NSC en CDA uit 2023.
Dit is het vertrouwen in de ministers op dit moment.
Maar interessanter is om deze cijfers te bekijken afgezet naar de stemkeuze bij TK2023.
Van 5 ministers, waarvan we ook 2 maanden geleden het vertrouwen hebben gemeten, kunnen we laten zien hoe dat vertrouwen is veranderd in die 2 maanden naar de stemkeuze bij TK2023.
Het vertrouwen in de premier is per saldo gedaald, maar niet bij de kiezers van PVV en BBB, en amper bij de kiezers van VVD, NSC en CDA. Wel fors bij de kiezers van SP, D66 en GroenLinks-PvdA.
Het vertrouwen in Mona Keijzer is over de hele linie gedaald. Nog het meest bij de kiezers van BBB.
Bij Sophie Hermans zien we dat het vertrouwen bij de kiezers licht is gedaald. Maar dat is per saldo meer bij de kiezers van de regeringspartijen dan bij de linkse oppositie. Ook zij ziet een daling van 0.5 bij de kiezers van haar eigen partij.
De daling in het vertrouwen in Fleur Agema laat zien dat ze bij de PVV-kiezers nog hetzelfde scoort en bij de oppositie gaat ze duidelijk achteruit.
De verschuiving in het vertrouwen in Marjolein Faber is het sterkst. Over de hele linie zien we rode cijfers. Ook bij de PVV. De grootste daling zien we bij de CDA-kiezers.
Vertrouwen in de fractievoorzitters
Het vertrouwen in de fractievoorzitters ziet er op dit moment zo uit.
Maar ook hierbij is de verdeling naar stemkeuze TK2023 het interessantst.
Voor een aantal fractievoorzitters met interessante veranderingen ziet u de verschillen met 2 maanden geleden.
Henri Bontenbal doet het over de hele linie erg goed. Hij scoort van alle fractievoorzitters het hoogst. En we zien, behalve bij de kiezers van D66 en GroenLinks-PvdA, een forse stijging t.o.v. 2 maanden geleden. Maar zelfs bij de kiezers van die twee partijen scoort hij hoger dan 5.5.
Het vertrouwen in Geert Wilders is duidelijk gedaald, behoudens bij kiezers van PVV en BBB. Terwijl Wilders twee maanden geleden rond een 6 scoorde bij de kiezers van VVD en NSC is dat nu 1 minder. Ook de daling bij de CDA-kiezers is van die omvang.
Het vertrouwen in Caroline van der Plas is iets gedaald. Onder PVV- en BBB-kiezers is dat vertrouwen wat gestegen, maar bij de andere partijen wat gedaald.
Het vertrouwen in Dilan Yeşilgöz is per saldo amper verschoven. Wel is het vertrouwen onder de VVD-kiezers duidelijk gestegen.
Deze cijfers laten zien dat er een verdere polarisatie plaats vindt onder de kiezers rondom het kabinet en met name de PVV- en BBB-bewindslieden. Kiezers van PVV en BBB blijven er wel vertrouwen in houden, maar bij de kiezers van de andere partijen zien we wel een -forse- daling. Wel zien we ook bij de PVV- en BBB-kiezers een duidelijke daling in het vertrouwen in Minister Faber.
De positie van Henri Bontenbal is verder versterkt. Niet alleen boekt deze partij de grootste winst sinds de verkiezingen van 2023. Maar ook scoort hij het hoogst van alle fractievoorzitters en boekt hij bij kiezers van veel partijen duidelijke winst.
Terugkeer Omtzigt
Het vertrouwen in Pieter Omtzigt is inmiddels gedaald naar 3.9. De laagste score die voor hem ooit gemeten is.
Wat betreft zijn mogelijke terugkeer vindt 20% dat hij weer terug moet keren als fractievoorzitter en 38% vindt dat hij niet meer in de Kamer moet terugkeren. Bij de NSC-kiezers van dit moment vindt de helft dat hij weer fractievoorzitter moet worden en 3% vindt dat hij beter niet in de kamer moet terugkeren. Bij de NSC-kiezers van de Tweede Kamerverkiezingen vindt 29% dat hij weer zijn rol als fractievoorzitter zou moeten opnemen en 18% dat het beter is als hij niet meer in de Tweede Kamer terugkeert.
U heeft zojuist gelezen: Ook bij vertrouwenscijfers zien we toenemende polarisatie
Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube
Blijf onbeperkt toegang houden tot alles wat Maurice.nl te bieden heeft. Klik hier om lid, abonnee, vriend en bondgenoot te worden.