Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De veelzeggende patronen van het Televoten bij het Eurovisiesongfestival

De veelzeggende patronen van het Televoten bij het Eurovisiesongfestival - 108780
Samenvatting van het artikel

De uitslag van Nederland in 2025 bevestigt het bijzondere patroon van het televoten dat ook in 2018 en 2019 zichtbaar was bij donkere manlijke zangers. Een veel lagere score bij het televoten dan bij de jury en een overeenkomstig geografisch patroon.

Lees volledig artikel: De veelzeggende patronen van het Televoten bij het Eurovisiesongfestival

Leestijd: 3 minuten

Datapatronen

Als sociaal-geograaf en data-fanaat ben ik gefascineerd door het Eurovisiesongfestival. Vooral sinds 2016 de televote cijfers apart worden opgeleverd. Daarvoor werden per land de uitslagen alleen gegeven met een combinatie van de jury en de televotes.

Die data van de uitslagen zijn via de website van de organisatie prima terug te vinden. Hier zijn ze bij voorbeeld van de aflevering van 2025.

De patronen die je dan uit die data kan halen zijn veelzeggend. Zo is goed terug te vinden de culturele nabijheid. Griekenland en Cyprus die elkaar vrijwel altijd 12 punten geven. Maar ook bepaalde arbeidsmigratiepatronen. Toen Turkije nog meedeed kwamen er veel punten uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk. En dit keer zijn de scores van Polen opvallend.  (Vanzelfsprekend kan dat mede aan het type liedje en de uitvoerende artiest(en) liggen).

2018 en 2019 anders

In 2018 en 2019 viel me iets bijzonders op. Terwijl na het uitbrengen van de jurystemmen Oostenrijk en Zweden heel hoog stonden (1e en 2e plaats), vielen ze bij het Televoten ver terug. Oostenrijk kwam op de 13e plaats bij het televoten en Zweden 9e (waardoor Nederland won).

In de periode 2016-2024 waren er geen andere landen die bij het Televoten zoveel minder punten scoorden dan bij de jury dan Oostenrijk in 2018 (-200) en Zweden in 2019 (-148)

Bij het bekijken van de televote-scores van deze beide landen in die twee jaren was het opvallend, dat er een gelijk patroon herkenbaar was. Hoge scores in Scandinavië en Nederland, lage scores in Frankrijk, Italië en Oost-Europa.

Dit is de kaart, waarin de via televote uitgebrachte scores staan van de landen die in 2018 en 2019 op resp. Oostenrijk en Zweden hadden kunnen stemmen.

De veelzeggende patronen van het Televoten bij het Eurovisiesongfestival - 108777

Het gemeenschappelijke kenmerk van Oostenrijk (2018) en Zweden (2019) was dat de liedjes werden gezongen door een donkere man.

De veelzeggende patronen van het Televoten bij het Eurovisiesongfestival - 108779

 

Sinds de televote scores apart worden vermeld (2016), waren dit de twee enige keren dat een land werd vertegenwoordigd door een donkere man, en bij de jury hoog eindigden. (In 2021 deed voor Nederland Jeangu Macrooy mee, maar die haalde bij de jury maar 11 punten en bij het televoten 0.

Nederland 2025

Daarom was ik heel nieuwsgierig wat er zou gaan gebeuren met de Nederlandse inzending van 2025, Claude. Zou er weer een fors lagere score worden behaald bij het televoten vergeleken met de jury-uitslag? En zou het regionale patroon van het kaartje ook weer terug te vinden zijn?

En inderdaad, de uitslag van Claude in 2025 bevestigt het geconstateerde patroon uit 2018 en 2019. Weliswaar haalde hij met 133 bij de jury een lagere score dan Oostenrijk 2018 en Zweden 2019, hetgeen slechts goed was voor een 5e plaats. Bij het televoten haalde hij maar 42 punten, wat de 15e plaats betekende van de 26 deelnemende landen. Daardoor eindigde hij als 12e.

Het regionale patroon was weer duidelijk herkenbaar. 10 landen gaven 2 punten of meer: Noorwegen, Zweden, IJsland, Estland, België, Oostenrijk, Griekenland, Portugal, San Marino en Armenië.

Maar vanuit de Oost-Europese landen plus Italië en Frankrijk werden – wederom – nul punten gegeven. Wat bij Frankrijk des te opvallender was, omdat de hoofdtaal van het liedje Frans was.

Dit overzicht is zeker niet bedoeld om kritiek te hebben op de keuze van de Nederlandse artiest. Ik wil alleen maar via data patronen blootleggen, die men blijkbaar niet kent of negeert.  Ik vond de zanger heel sympathiek en ook een prima liedje. Maar elke keer als ik weer festivaldeskundigen hoorde zeggen dat Nederland zo een goede kans maakte, dacht ik, als je de data zou kennen, zou je dat niet zeggen.

N.B. 1. De uitslag van 2025 leverde trouwens een heel opmerkelijk verschil tussen de score van de jury en het televoten. Een ongekend verschil. Zwitserland met een lief liedje door een  jonge zangeres stond 2e met 214 punten, met punten van vrijwel alle jury’s. Bij het televoten kreeg ze echter 0 punten. Dat wil zeggen in geen enkel land haalde ze bij het televoten een plaats bij de eerste 10!

N.B. 2. Belangrijk is te beseffen dat bij het televoten het mogelijk is om als individu 60 keer te stemmen (!).  Per keer kost het weliswaar geld (gemiddeld 50 cent), en wordt er ook gezegd dat er een maximum is van 20 stemmen. Maar je kunt via verschillende kanalen maximaal 20 keer stemmen (online, via de app en via SMS). 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.