Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 30 december 2021.
Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 30 december 2021
Covid Dagcijfers 30 december 2021
De GGD-cijfers van afgelopen dinsdag lijken sterk op die van de dag ervoor en zijn 15% hoger dan de week ervoor.
Nu is het zo dat in de periode tussen 24 december en 2 januari een nogal atypische periode is en de vergelijkingen in de tijd moeilijker te maken zijn. Dus het is ook moeilijk te zeggen of er nu sprake is van een stabilisering of een (forse?) stijging. Maar er is wel iets anders belangwekkends uit de cijfers te halen, die u onder de grafiek aantreft.
GGD testen
Goed te zien valt sinds 25 december dat het percentage positieve testen zo gestegen is. Nu is het zo dat een deel van de mensen die zich bij de GGD laten testen al denken dat ze positief zijn. En dan nog naar de GGD gaan voor een bevestiging.
Uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat 84% van die groep door de GGD ook positief wordt getest. Bij de rest is dat percentage een stuk lager (tussen de 12% en 15%). Op basis van die kennis is op te maken hoeveel van degenen die zich maandag en dinsdag hebben laten testen al een positieve sneltest hadden.
Terwijl de afgelopen maand dat nog onder de 50% was, bleek dat maandag maar liefst 67% te zijn. Dinsdag was dat wat minder en 60%. Nu kan dat liggen aan deze specifieke periode of dat mensen meer sneltesten gebruiken of de opkomst van Omikron. Pas na 2 januari kunnen we daar meer uitspraken over doen.
Bij de leeftijdsverdeling van de positieve testen zien we het doorzetten van het reeds eerder geconstateerde patroon:
Omikron
Voor het eerst zien we ook een begin van stijging tussen 60-69 jaar.
Amsterdam waar Omikron dominant is laat een patroon zien dat sterk lijkt op die van de 20-29 jarigen in de bovenstaande grafiek. Maar ook hier weten we niet wat deze Kerstperiode als verstoring van het beeld geeft.
Besef dat met Omikron er (beduidend) meer mensen zijn die geen of amper symptomen hebben en als ze niet om de een of andere reden een sneltest doen, ook niet in deze cijfers terecht komen. (Zoals al vaker is uitgelegd, zal dat een versnelling betekenen van degenen die natuurlijk immuniteit krijgen en ook weer zorgen voor vertraging van de groei op een bepaald moment. Zoals bijvoorbeeld ook nu in Londen zichtbaar lijkt te zijn.
Ten slotte de ziekenhuiscijfers en die van de IC’s. Daar is nog steeds te zien hoe de instroom daalt. Ook bij de bezetting zien we dat vandaag de cijfers 4% zijn gedaald. Iets wat we gezien de lagere opnamecijfers ook de komende dagen nog kunnen verwachten.
Andere oorzaak
De grote vraag is natuurlijk wanneer onder invloed van de stijgende besmettingscijfers door Omikron er sprake zal zijn van een stabilisering van de opnames en in welke mate er een stijging zal komen.
Daarbij moet wel gewaarschuwd worden dat de kans dat mensen met iets anders in het ziekenhuis komen en toch positief worden getest door Omikron fors zal stijgen. Wat we dan wel verwachten te zien is dat het aandeel van de gemelde ziekenhuisopnames, die op de IC’s terecht komen, duidelijk gaat dalen.
(Overigens is het natuurlijk wel triest, dat er via de ziekenhuizen/RIVM geen cijfers komen die het verschil laten zien tussen DOOR covid-19 opgenomen of MET covid-19 opgenomen).
U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 30 december 2021.