Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland

Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland - 22150
Samenvatting van het artikel

In Trouw vandaag een uitgebreide (en bizarre) reconstructie over hoe Nederland is omgegaan en omgaat met aerosole verspreiding en ventilatie. Het geeft een ontluisterend beeld van het optreden van het RIVM en OMT.

Lees volledig artikel: Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland

Leestijd: 2 minuten

In Trouw staat vandaag een uitgebreide en goed gedocumenteerde reconstructie over hoe omgegaan is met het onderwerp aerosolen en ventilatie in Nederland. Voor de tot standkoming van dit artikel is ook uitgebreid met mij gesproken.

Het artikel geeft een goede inkijk hoe RIVM en OMT met het onderwerp zijn omgegaan en hoe men in feite amper is verschoven sinds maart 2020. En vooral hoe men niet wil erkennen dat er sprake is van een echte verschuiving. Uit het verslag blijkt ook dat men nog steeds denkt/vindt dat besmettingen vooral geschieden via grotere druppels. Daarmee behoren ze tot een steeds kleinere groep wetenschappers wereldwijd, die dat vindt.  Dit is het deel van het artikel, waarin dit staat beschreven.

Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland - 22145

Wat Prof. Voss zegt was het standpunt van het RIVM/OMT vanaf maart/april 2020, maar er zijn nog weinig wetenschappers die dat vandaag de dag nog durven te zeggen.

De zin van OMT-lid prof. Bonten is gemakkelijk te checken vanuit het archief van de Rijksoverheid waar alle 121 OMT adviezen terug te vinden zijn van de afgelopen 17 maanden. 

Tot 21 mei 2021 kom ik in de 113 adviezen in totaal 3 (zegge drie) keer een advies tegen met het woord ventilatie erin! (maar dan ook niet als advies, maar beschouwend, en dat er nog niet aangetoond is dat het van belang is). Pas in advies 115 van 28 mei jl. wordt er uitgebreid aandacht geschonken aan ventilatie. Maar ook daar staat dan bij dat er geen reden is om het eerdere advies, waarin het Bouwbesluit uit 2012 als basis wordt genomen, te herzien.

Het is verbijsterend dat OMT-lid Prof. Bonten vervolgens stelt dat in zijn herinnering “het belang van ventilatie” in alle OMT-adviezen aan het kabinet wordt genoemd. 

Deze reacties van Prof. Voss en Prof. Bonten laten op een ontluisterende manier zien hoe we door deze wetenschappers en het OMT door deze crisis worden geleid.

Voordat u het hele artikel aantreft de kenmerkende reactie van het RIVM op het artikel. Het volgt in feite de lijn die ook al gesymboliseerd wordt door de uitspraken van Prof. Voss en Prof. Bonten.

Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland - 22132

Dit is het hele artikel:

Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland - 22141
Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland - 22142
Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland - 22143
Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland - 22144
Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland - 22146
Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland - 22147
Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland - 22149

Dit is mijn artikel van 2 april 2020, waar naar verwezen wordt.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deze prima reconstructie van Trouw laat zien hoeveel er nog in Nederland moet gebeuren om het RIVM en OMT ervan te doordringen dat wat vrijwel wereldwijd wordt geaccepteerd, de grote boosdoener is als het op besmettingen aankomt. Pas dat kan er adequaat worden gehandeld. Blijf daarom deze site steunen met af en toe een (kleine) donatie.

U heeft zojuist gelezen: Trouw: de bizarre geschiedenis van aerosolen en ventilatie in Nederland.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.