Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Home » COVID-19 » Tweede golf tot maart? De cijfers zeggen wat anders

Tweede golf tot maart? De cijfers zeggen wat anders

Samenvatting van het artikel

Het eerste artikel van het Green Team dat zich gevormd heeft om de dagelijkse data te analyseren en in modellen te plaatsen. De ontwikkeling van de ziekenhuisopnames volgt tot nu toe het model dat zij al in september hadden ontwikkeld.

Lees volledig artikel
Leestijd: 2 minuten

(Redactie van Maurice.nl: Dit is de eerste bijdrage van het Green Team van maurice.nl. Hier kunt u kennis met ze maken. Ze zullen met grote regelmaat onder “De Cijfers” van de “Uitkijktoren” hun bevindingen publiceren en hun cijfers updaten”.  Het cijferwerk is onder hun verantwoordelijkheid)

De ziekenhuisopnames als belangrijkste indicator

Als het aan prof. van Dissel ligt, dan duurt deze corona epidemie nog tot het voorjaar. Maar is dat realistisch? Volgens onze berekeningen dooft de tweede golf namelijk eerder uit. Dat is de belangrijkste blijde kerstboodschap die wij hier willen brengen. Na een voorjaar, zomer en herfst waarin de maatregelen tegen het corona virus ons leven voor een groot deel hebben beheerst en nog steeds doen, eindelijk de verlossende woorden: we zijn er bijna! Nog (ruim) voor Drie Koningen (6 januari)  zal de signaalwaarde van 40 ziekenhuisopnames per dag op het Dashboard Coronavirus al dalende zijn gepasseerd!

Toch worden we door de regering nog steeds geconfronteerd met zorgwekkende berichten, dat we nog een hele lange weg te gaan hebben. “We hebben ons alweer niet aan de maatregelen gehouden. De besmettingscijfers gaan alweer weer stijgen ….”

Vanwaar dan ons optimisme?

Om te begrijpen wat er gebeurt met de verspreiding van het virus, is er door ons eind september een model ontwikkeld. Dit model is in staat te voorspellen wat het aantal patiënten zal zijn, dat opgenomen zal worden in het ziekenhuis, op basis van de gegevens uit de eerste golf. De voorspelling van dit model wordt vergeleken met de harde cijfers die te vinden zijn op de website van de stichting NICE en onze voorspellingen blijken zeer goed overeen te komen met deze cijfers: de top werd op een paar dagen na al voorspeld bij het opzetten van het model!

Tweede golf tot maart

In deze grafiek zien we de twee golven van de epidemie. De oranje lijn is het door NICE gemelde aantal ziekenhuisopnames per dag en de blauwe lijn is de voorspelling van ons rekenmodel. Duidelijk is te zien dat het model heel precies de werkelijkheid voorspeld heeft.

Bij de top van de tweede golf staat een groene lijn, waarmee we het kantelpunt aangeven, waarop het aantal besmettingen gaat dalen: 27 oktober 2020. In deze grafiek zijn de opnames t/m 28 november verwerkt. De voorspelling voor de dagen die nog gaan komen is weergegeven met de rode stippellijn. Wij verwachten dat vanaf dat moment het aantal opnames nog steeds ons model zal blijven volgen, daar hebben we vertrouwen in!

Waarom is dat zo? Op dat moment is namelijk het reproductiegetal R gedaald tot onder de 1 en wordt daarna alleen nog maar lager. De R is zo laag geworden, omdat het aantal mensen dat nog door het virus besmet kan worden steeds lager wordt, waardoor als het ware de brandstof uit de motor langzaam verdwijnt.

Dit zou heel goed op immuniteit kunnen wijzen, maar dat is een virologische discussie, die nu ook internationaal gaande is en waaraan wij ons als statistici niet willen branden.

Nu zult u zich afvragen: maar waarom is die lijn er dan niet bij de top van de eerste golf maar wel bij de tweede golf. En moeten we ook rekening houden met misschien wel een derde golf?

Dat komt in ons volgende blog……

Mocht u het werk van maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier .

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

  • MEER OVER
BEKIJK OOK